Japonci začeli oddajati program v 8K ločljivosti

Medtem ko se 4K zasloni v Sloveniji počasi širijo med množično populacijo in imamo zaenkrat praktično samo en program, ki svojo ponudbo oddaja v 4K resoluciji, so Japonci očitno že kar eno generacijo pred nami.

Tako se je njihov kanal NHK za svoje željne gledalce odločil oddajati kar 8K vsebino. Seveda pa so tu naleteli na problem, saj filmi v takšni ločljivosti zaenkrat še preprosto ne obstajajo. Za pomoč so tako zaprosili Warner Bros, ki se je odpravil v svoje arhive in ven izbrskal klasiko 2001: A Space Odyssey. Ta je bil sprva posnet na 65 mm filmu, Warner pa je ponovno skeniral njegove negative, popravil praske in tako skupaj spravil izdelek, ki bo Kubrickovo mojstrovino popeljal še stopničko višje.

Japonci upajo, da bodo lahko leta 2020 v živo prenašali olimpijske igre v Tokiu prav preko 8K resolucijem a se pojavi težava, da zaenkrat takšni prikazovalniki preprosto niso na voljo širši publiki.

Sicer večji proizvajalci, kot so LG ter Samsung, delajo na svojih verzijah in so izdelki že na voljo, a je cena naravnost astronomska. Za 8K televizor proizvajalca Samsung boste odšteli okoli 15.000 $, vendar tudi tak odštevek denarja ne bo dovolj, saj nekateri takšni že obstoječi TV-ji ne vsebujejo sprejemnika, ki bi bil zmožen sprejeti tak signal. Denimo, televizor proizvajalca Sharp takšen sprejemnik prodaja posebej in samo ta vas bo stal okoli 2.200 $, kar je cena, za katero dobimo vrhunski 4K televizor. Sprejemnik povežemo v televizor preko štirih HDMI kablov, potrebovali pa bomo še en poseben kabel samo za zvok.

8K resolucija zagotovo prihaja in pohvale Japoncem za prvi korak. Vseeno pa se zdi, da je ta za vsaj nekaj let še preran.

 

Vaša reakcija na članek?

BoriSehttps://hop.si
Mojster RPG žanra, tuje pa mi niso niti grozljivščine. Z žalostjo v srcu objokuje svoji dve najljubši seriji, Gothic in Dead Space, ki sta žalosten konec storili. Kontaktirate me lahko na: [email protected]

Sveže objave

Nekdo na spletu prodaja 128 MB USB ključke kot lažne 5G ščite in to pod ceno 350 $

Se spomnite, ko sem pred nekaj časom pisal o noriji okoli teoriji zarote 5G? Že takrat sem predvideval, da se zna ta...

Trump grozi z ukinitvijo socialnih omrežij kot so Twitter in Facebook – že podpisal sporno odredbo

Ameriški predsednik Donald Trump že dolgo časa uporablja socialno omrežje Twitter in ga je tudi označil kot ključen dejavnik za njegovo zmago...

Razvijalec Arkane proslavlja 20 let in podarja igro Arx Fatalis

Razvijalec Arkane Studios te dni praznuje že svojih 20 let obstoja in čeprav mu nikoli ni res uspelo sproducirati nekega neverjetnega hita,...

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

Sveže novice na email!