Vaš telefon vsebuje funkcije za klic v sili za katere verjetno sploh ne veste

Vsake toliko časa, ko se mi ne da več pisati novic o Baru ali pa igri Fortnite, se odločim spisati kakšen članek, ki zna biti celo koristen širši publiki.

Zato sem se danes odločil reševati življenja! No, morda zadeva ni ravno tako dramatična a vseeno zna biti poučna za vsakega, ki se kdaj znajde v situaciji, kjer težko najde pomoč in se lahko zanese samo na svoj zvesti telefon.

Tako Apple kot Samsung sta v svoje naprave vgradila sisteme za klic v sili, za katere se velika večina ljudi sploh ne zaveda. Seveda lahko vsak zavrti številko 112 a kaj če denimo niste zmožni govoriti ali pa se nahajate v neposredni nevarnosti?

iPhone

Apple je v svoj operacijski sistem iOS vgradil funkcijo klica v sili, ki ga lahko sprožite s pritiskanjem na tipko za zagon. Če jo pritisnete petkrat zapored, se bo zagnal klic v sili, na ekranu pa se vam bo izrisal rdeč SOS krogec. Sledi odštevanje treh sekund in med tem časom lahko klic prekinete s tipko na rdeči krogec, slednje pa je koristno, če sprožite klic po pomoti.

Zadevo vklopite v nastavitvah, nato kliknete “General” ter nato “Emergency SOS”, tu pa lahko preverite, če je vklopljena opcija “Sleep/Wake to Auto Call”. Vklopite lahko tudi “Countdown Sound”, to pa ponudi opcijo zvočnega odštevanja. To je koristno, če denimo kličete na pomoč po pomoti iz recimo žepa, ni pa ravno zaželjeno, če postanete žrtev ropa.

Ta klic v sili je na voljo tudi na Applovih urah! Za vklop funkcije držite stransko tipko tri sekunde in dobili boste izbiro možnosti za izklop ali za klic pomoči. Če zadevo sinhronizirate z telefonom, lahko dostopate do dodanih možnosti.

Tako lahko vklopite “Hold to Auto Call” opcijo, katera vam ponudi možnost samodejnega klicanja, takoj ko držimo stransko tipko za tri sekunde. Prav tako lahko v nastavitvah dodate SOS kontakte, kateri bodo bo klicu v sili prejeli SMS o vaši aktivnosti.

Samsung

Tudi Samsung je v svoje telefone vključil funkcijo klica v sili, imenuje pa se “SOS Sporočila”, sprožimo pa jo tako, da trikrat pritisnemo tipko za vklop.

Zadeva je privzeto izključena, najdete pa jo v nastavitvah, pod “napredne funkcije”. Nato kliknemo “pošiljanje sporočil SOS”. Sledi izbira štirih stikov, katerim lahko pošljete SMS v sili, zraven pa lahko priložite še slike, ki bodo posnete samodejno tako iz sprednje kot iz zadnje kamere, preden je SMS poslan. Dodate lahko še pet-sekundi zvočni posnetek, kjer lahko morda sporočite svojemu kontaktu tudi svojo lokacijo.

SOS sporočila lahko vklopite tudi v Samsung urah Gear S2 in Gear S3 in sicer tako, da trikrat pritisnete na “Home” tipko. Pri oddanem SMS-u bo vaš kontakt prejel tudi vaše GPS koordinate, kar je močno koristna funkcija.

Vklop je preprost: odprete Samsung Gear aplikacijo na telefonu ter najdete opcijo “pošiljanje sporočil SOS” ter dodate vsaj en kontakt. Vklopite lahko tudi možnost pet-sekundnega odštevanja, če slučajno klic sprožite po nesreči.

Ostali telefoni?

Zaenkrat Google v svoje operacijske sisteme privzeto ne dodaja opcije klicanja v sili a k sreči so tu aplikacije, ki jih lahko uporabimo na praktično vsaki Android napravi. Ena od teh je denimo Shake2Alert, ki pošlje klic v sili če telefon stresemo, poleg tega pa vsebuje še vrsto drugih koristnih lastnosti.

Karkoli že uporabite, za varnost je pametno poskrbeti, čudi pa me, da proizvajalci teh funkcij ne oglašujejo bolje. Verjetno je bolj zanimivo brati o štirih kamerah na telefonu kot pa o stvareh, ki vam znajo dejansko rešiti življenje…

 

 

 

 

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime