Sedaj lahko poslušamo pomirjajoči veter iz Marsa, ki ga je posnelo pristajalno vozilo InSight

Medtem, ko se navadni zemljani igračkamo z VR napravami in se čudimo Ray-tracing učinkom v igrah, je to samo otročja tehnologija v primerjavi z zadevami, s katerimi denimo razpolaga vesoljska agencija NASA.

Ta je prejšnji teden na Elysium Planitia regiji planeta Mars, uspešno pristala vozilo InSight in to se je takoj spravilo jemati vzorce s pomočjo vrtanja lukenj. No, seveda je InSight storil nekaj, kar preprosto moraš narediti, ko obiščeš novo lokacijo: selfie.

Robotek sicer ni bil opremljen z namenskimi mikrofoni a njegov senzor zračnega tlaka ter seizmometer sta sposobna zaznati vse tresljaje, katere povzroči marsovski veter.

Senzor zračenega tlaka se nahaja v srebrni kupoli, katero lahko vidite na spodnji sliki in ravno ta je sproduciral najbolj normalen zvok, katerega pa so vseeno morali obdelati, da bi lahko slišali nekaj takega, kot da bi se nahajali na samem rdečem planetu.

“InSight vozilo deluje kot ogromno uho. Sončne celice na stranicah robota se odzivajo na nihanja vetra. Kot bi si InSight prislonil roko na uho, z namenom, da bi bolje slišal,” je povedal član znanstvene ekipe InSight, Tom Pike.

Ker je tehnologija dandanes tako kul, si lahko mirni veter Marsa predvajate s klikom na spodnji povezavi. 

Zvočni posnetek sicer ni nič kaj nenavadnega, saj bi ga kar težko razločili od navadnega vetra a vseeno je to nekaj, kar se dogaja na povsem tujem planetu, pod katerim površjem se skriva še neodkrita rasa. Ja, sigurno so tam!

Če vas je zvočni posnetek navdušil, se lahko še bolj veselite leta 2020, ko bo na Marsu pristalo še eno plovilo, to pa bo opremljeno z visoko kakovostnimi mikrofoni, ki ne bo posnelo samo vetra ampak tudi sam pristanek plovila.

Ter seveda dialekt tuje civilizacije. Ja, pa če vam rečem da so tam!

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime