Facebook dovolil servisoma Netflix ter Spootify branje zasebnih sporočil uporabnikov

Socialna platforma Facebook je v letu 2018 močno pridobila na negativnem glasu.

Ta gigantska spletna platforma pušča podatke kot Titanik in roko na srce, se je v zadnjih dnevih Facebook zapletel že v toliko kontroverzij, da jih niti nam več ne uspe slediti.

Samo nekaj dni nazaj, so “po nesreči” dovolili dostop do slik milijonov uporabnikov, sedaj pa je povsem svežo kontroverzijo sprožilo poročilo ameriškega dnevnika The New York Times.

Facebook je namreč dovolil tehnološkim velikanom dostop do vaših podatkov, seveda, brez da bi za to od vas prejeli dovoljenje ali pa vas karkoli vprašali.

Microsoftov brskalnik Bing je lahko pregledal vse prijatelje uporabnika, medtem ko sta servisa Netflix ter Spootify dobila kar dostope do zasebnih sporočil uporabnikov.

Amazon je dobil dostop do uporabniških imen in celo kontaktnih podatkov, Yahoo pa je lahko gledal vaše prijateljeve objave.

Luštno.

Facebook se sicer brani in pravi, da so za vse te delitve podatkov dobili dovoljenja uporabnikov ampak roko na srce, tudi če so jih, dvomimo, da so lastniki računov bili nazorno seznanjeni kaj delijo ali pa so samo kliknili gumb “Sprejmi”.

Če se sprašujete, kako lahko Facebook vse to počne, brez da ne bi fasal tožbe, razmišljate pravilno. Državni tožilec Karl Racine je tako včeraj napovedal tožbo proti Facebooku zaradi nezaščite uporabniških podatkov:

“Facebooku ni uspelo zaščititi zasebnosti svojih uporabnikov in jim lagal glede tega, kdo je imel dostop do njihovih podatkov in kako so bili ti uporabljeni. Facebook je ogrozil svoje uporabnike z manipulacijo, saj je dovolil podjetjem kot so Cambridge Analytica ter tretje-razrednim aplikacijam pobiranje zasebnih podatkov, brez dovoljenja uporabnikov. Današnja tožba želi Facebook pripraviti do tega, da končno zaščiti zasebnost svojih uporabnikov.”

Zaradi zadnje kontroverzije so občutno padle tudi Facebookove delnice, saj so se znižale za kar 7.25% na 133.24$.

Morda je sedaj čas, da se pojavi konkurenčna platforma, ki ji je dejansko mar za uporabniške podatke in jih ne želi takoj prodati prvemu ponudniku? Vem, jalove sanje…

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime