17-letni Slovenec s krajo Fortnite računov zaslužil že 17.000€

Več kot očitno je, da novodobna družba velikokrat ne pozna sramu. Otroci že pri starosti 14 let, na nepošten način, služijo na tisoče evrov s sodelovanjem v “globalnem hekerskem omrežju”, ki se je zaradi nedavne priljubljenosti osredotočilo na igro Fortnite.

Dobrih 20 “kradljivcev” po celotnem svetu je v pogovoru z BBC izdalo, da aktivno kradejo račune drugih igralcev, jih preprodajajo na svetovnem spletu, dejanje pa zanje ni sporno.

Fortnite je mogoče igrati brezplačno. Založniku Epc Games denarja ne primanjkuje, zgolj z kozmetičnimi dodatki so zabeležili že več kot milijardo evrov prihodkov. Le ti zgolj spremenijo izgled lika in dodatne prednosti med igranjem ne omogočajo.

Dobra priložnost za kradljivce in rast črnega trga, sploh glede na precej mlado igralno bazo, ki ne da toliko na varnost. Zlikovci tako račune prodajajo od 25 centov pa do nekaj tisoč evrov. Ker je igra brezplačna vrednost niha glede na “redkost in številčnost garderobe”, saj napredovanje igralcem ne nudi prednosti pred konkurenti.

O problemu kraje računov so bili pri Epic Games obveščeni že marca in takrat so v izjavi dejali, da bodo definitivno preverili. Na očitke okradenih igralcev se večinoma odzovejo s komentarjem, da zadevo preiskujejo in delajo na popravkih, ki bodo izboljšali varnost računov.

Spoznajmo kradljivce

Prva izjava prihaja s strani enega izmed Britanskih zlikovcev, ki je dejal, da se je z dejavnostjo pričel ukvarjati to poletje pri starosti 14. let. Njegova aktivnost se je pričela po tem, ko je sam postal žrtev podobne zlorabe.

V intervjuju je dejal, da je porabil okoli 50€ za nakup kozmetičnih dodatkov, a nekega dne je vse enostavno izginilo. Prejel je namreč email od založnika Epic Games s sporočilom, da je nekdo spremenil geslo njegovega računa in dodal dodatno avtentifikacijo, zaradi česar računa ni bilo možno obnoviti. Po njegovih besedah je šlo za zelo travmatično izkušnjo (očitno pa ga prav nič ne moti, da isto “travmo” povzroča drugim).

Kot veliko drugih se je za odgovore obrnil na Twitter. Pri tem je tam opazil dejavnost prodaje “rabljenih” računov z boljšimi stvarmi, kot si jih je lastil sam.

Eden izmed uporabnikov mu je ponudil kupčijo, v kateri bi dobil račun drugega uporabnika s precej kozmetičnimi dodatki za “zgolj” 25 centov in pohlep je napravil svoje. “Seveda sem takoj videl, da je račun vreden več kot to in nisem si mogel pomagati, da ne bi zagrabil te dobre kupčije.”

“Ko sem opravil nakup so do mene pristopili določeni osebki in mi razložili postopek kraje računov ter me naučili kraje.”

“Dali so mi tudi dostop do podatkovne baze v kateri se je nahajal dolg seznam uporabniških imen in gesel, pridobljenih preko kraje podatkov iz raznih podatkovnih baz tekom zadnjih let. “

“Naučili so me, kako kupiti orodja za goljufe, s katerimi lahko te podatke iz podatkovnih baz vnašam v prijavno stran igre Fortnite in kako nato prevzamem nadzor nad računom in ga prodam kupcu.”

“Gre bolj kot ne za srečo in počutim se kot pravi poslovnež. Ali dobiš dober račun ali pa brcneš v prazno in vržeš stran par minut. Upaš predvsem na račune z redkimi kozmetičnimi dodatki, saj jih zlahka prodaš za več 1000€.”

S svojo dejavnostjo je tekom prvih tednov zaslužil okoli 1.500€. Zaskrbljujoče je dejstvo, da so za njegovo dejavnost vedeli starši, a niso ukrepali. Kljub dokaj nizki starosti se je kaznivosti svojega ravnanja zavedal tudi sam.

Sicer mislim, da ne rabim posebej izpostavljati, da je tovrstna dejavnost seveda kazniva, spremljata pa jo lahko do dve leti zapora (odvisno od države).

A kljub temu večina goljufov ne kaže znakov obžalovanja ali skrbi. Mednje spada tudi 17 letni Slovenec, ki se prav tako ukvarja s podobnimi dejavnostmi.

“Ne vidim, kako bi me lahko ujeli. Sem prepameten in tega tako ali tako nihče ne preverja.” Kar med igranjem igre Fortnite je zraven dodal, da je z dejavnostjo tekom zadnjih sedem mesecev zaslužil več kot 18.000€.

Pri početju mu pomaga in svetuje celo njegova mati, ki mu kot računovodkinja pomaga pri “služenju” (mislim, da je boljša beseda kraji) denarja za nov avtomobil. Kot dokaz je priložil aktivnost njegovega Paypal računa in Bitcoin denarnice.

Zaključek

Nacionalna agencija za preprečevanje zločinov je dala izjavo, da so opazili dolgoročno povezavo med video igrami in goljufanjem ter da bi morali založniki dati več na varnost uporabnikov.

“Radi bi videli igričarsko industrijo, ki aktivno sodeluje s silami pregona pri lovljenju zločincev in že zgodaj prepreči njihovo dejavnost.”

Izjemno zaskrbljujoče je, da starši velikokrat vedo za početje in otrokom pri tem celo pomagajo.

Če se tudi sami bojite, da boste postali žrtev podobne zlorabe, je iz pogovora mogoče razbrati, kako se zavarovati. Dejavnost goljufanja in služenje kruha je močno otežena, v kolikor ima uporabnik na računu dodano dodatno avtentifikacijo za prijavo. Pomembna so raznolika gesla, zato uporabljajte drugačna gesla
na različnih straneh, sploh, če ste kje zasledili, da je bila katera izmed teh strani ogrožena. 

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

5 KOMENTARJI

  1. Lepo vas prosim, tukaj pišete kako je uspesen, a nekateri vlagajo velike denarje tudi nad 300 evrov v igro. In potem ti nekdo vdre v profil in ga proda. To je zlocin. Pa da ni dokazov da nihce ne preverja a tukaj pisete cele spise o tem.

    • Tovrstnega početja ne toleriramo in članek je namenjen kot opozorilo uporabnikom. In ja, organi pregona v Sloveniji te ob prijavi (v tem primeru kraje Fortnite računa) obravnavajo s kančkom cinizma. Definitivno je tovrstna deviantna ravnanja preganjati težje od klasične kriminalitete, tudi praksa je bolj uboga.

  2. Meni so nekoč ukradli steam račun, ko še ni bil tako zaščiten .. več kot 7 let nazaj … s tem je pa šlo par sto evrov iger, ki sem dal za njih. Ko so končno naredili, da računa ne moreš ukrasti, dokler z emailom, ki je bil vnesen pred tem, ne potrdiš tega. In še dodatne zaščite imajo. Na primer, svoj račun lahko najdeš iz katere koli igre iz aktivacijske kode. itd. Lepo so zaščitili steam. Po moje je najbolj varen spletni nakup.

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime