Moja novica

Facebook

Instagram

Youtube

Discord

Hitrost

AMD se (postopoma) vrača na trg visoko-zmogljivih gejmerskih prenosnikov

Začetek 2019 izgleda za vse tehnoljube nadvse obetaven. Kmalu bomo dočakali predstavitev nove Ryzen serije namiznih prenosnikov, kar nekoliko spregledani pa so njihovi mobilni vrstniki.

V zadnjem desetletju AMD na tem varčnem, a širokem trgu preprosto ni uspel konkurirati večnemu rivalu. A stvari se kot kaže spreminjajo. Osvežena Ryzen 3000H serija namreč cilja v sam vrh ponudbe, kjer bo vsak pričakovano imel vgrajeno integrirano grafično rešitev. V repertoarju bo ponudila sedem raznolikih procesorjev, če začnem pri šibkejših.

Najosnovnejši bo Athlon 300U z 2/4, hitrostjo 2.4GHz/3.3GHz in 3 Vega jedri. Nekoliko zmogljivejši Ryzen 5 3300U 2/4 2.6GHz/3.5GHz bo prav tako vseboval 3 Vega jedra.

To sta tudi edina izmed procesorjev z zgolj dvema jedroma, kar za porabo 15W sploh ni slabo. Sledi serija Ryzen 3 3300U, Ryzen 5 3500U in 3550H z po 6 in 8 Vega jedri. Najzmogljivejša Ryzen 7 3700U in 3750H imata 10 Vega jeder in pod turbo frekvenco dosežeta do 4GHz.

AMD svojih prenosnih procesorjev nikoli ni povezoval z gamingom in tokrat so svojo tradicijo uspeli prekiniti. Z povečanim termalnim dizajnom bosta za, iger željne publike, najprimernejša Ryzen 5 3550H in Ryzen 7 3750H s TDP 35W, kar je precejšnje povečanje napram varčnejšim sovrstnikom z oznako U, kjer se številka ustavi bistveno prej, pri 15W.

Kot sem že omenil bosta oba imela vgrajeno Vega grafično rešitev. A v večini prenosnikov se bo ob njima zagotovo kakšna izmed zmogljivejših ločenih grafičnih kartic.

AMD šele otipava področje in napovedi zmogljivejših procesorjev za prenosnike lahko pričakuješ skozi celotno leto.

Več poudarka so namenili varčnejšim, z oznako U, kjer se v sredini razpredelnice znajde Ryzen 5 3500U. Po navedbah AMD-ja naj bi bil od i5 8250U za 14% hitrejši pri brskanju po spletu, 27% pri video obdelavi in približno enak v preostalih aplikacijah. Rezultat zdaleč ni slab, a za boljšo primerjavo boš moral počakati na splavitev Coffee Lake mobilnih procesorjev 9. generacije.

Vseeno. Do 12 urno delovanje baterije in podpora za 4K HDR je vredno premisleka. U serija nikakor ni namenjena igram, a to še ne pomeni, da jih na njih ne bo mogoče igrati na vgrajeni Vega kartici, če si pripravljen sprejeti kompromise.

Ryzen 7 3700U lahko doseže 97 FPS v Rocket League (720p low) in 57 FPS v Fortnite, kjer Intel i7 8565U obtiči pri 48 FPS.

Številke ne bodo navdušile vsakogar, vendarle za igranje manj zahtevnih iger ob vožnji z vlakom ali čakanju v hotelski sobi več kot dobrodošlo.

Vaša reakcija na članek?

Davorin
Zagretež, ki že 5 let nestrpno pričakuje naznanitev novega Zaklinjača in se vsako jutro z večjo slo želi podati v futuristične okoliše Cyberpunka. Sicer ljubiteljski kolesar in navdušen tehnoljub, ki začuda prezira zgolj "pametne" mobilnike. Kontakt: [email protected]

Sveže objave

Leto 2020 bo za N26, Revolut in ostale spletne banke še zelo zanimivo

Kar nekaj časa je minilo, odkar smo spisali naš zadnji članek glede spletne banke N26. Takšne banke, ki ne potrebujejo fizičnih poslovalnic...

Left 4 Dead 3 absolutno ni trenutno v razvoju

Valve News Network je YouTube kanal, ki ima precej zanesljive vire znotraj razvijalca Valve. Ta je pred kratkim presenetil vse z najavo...

Razvijalec Larian nas draži z novimi novicami glede Baldur’s Gate 3

Od prve najave projekta Baldur's Gate 3 je preteklo že kar nekaj vode. Razvijalec Larian, katerega poznamo predvsem po njegovemu uspešnemu dvojcu...

PewDiePie uradno odšel na zaslužen dopust

Pa se je zgodilo. Najbolj popularen YouTuber PewDiePie je že nekaj časa nazaj napovedal, da potrebuje po desetih letih konstantnega ustvarjanja videoposnetkov...

Cyberpunk 2077 prestavljen za skoraj pol leta

Slabe novice za vse tiste, ki ste nameravali to pomlad zaživeti v novi RPG avanturi razvijalca CD Projekt RED. Njihova igra Cyberpunk...

Povezane novice

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

Sveže novice na email!