Zakaj so mehanične tipkovnice tako drage?

Ste se že kdaj pogovarjali s prijatelji o mehaničnih tipkovnicah in so bili presenečeni, da ste zapravili 150 € za tipkovnico, čeprav lahko kupite “casual” tipkovnico za borih 10€? Bog ne daj, da vam pred mamo uide beseda da ste kupili tipkovnico za takšen znesek.

Ponavadi sledijo odgovori: raje bi si kupil nov pulover, teniske, dejansko plačal najemnino pa še kupil zalogo hrane za cel mesec.

Pokrovitelj posnetka je Steelseries, ki je radodarno prispeval mehanično tipkovnico Apex M750.

Glavna lastnost tipkovnice so lastna Steelseries linearna mehanična stikala QX2, katere so praktično kopija priljubljenih Cherry MX Red stikal.

Po pričakovanjih ima popolnoma nastavljivo RGB osvetlitev, možnost sestavljanja gifov, Game Sense in Lightning Pprism Sync. Tipkovnica je zapakirana v kvalitetno aerospace aluminijasto ohišje, ki na občutek spet ni tako aluminijasto.

Sestava QX2 mehaničnega stikala.

Na spodnji strani izstopajo malo drugačne nastavljive gumirane nogice, katere lahko zamenjamo, če si denimo zaželimo nižjo lego tipkovnice. Kabel za povezljivost tipkovnice z računalnikom presenetljivo ni obdan s tkanino (braided), konektor pa ni pozlačen, kar je že standard pri drugih tipkovnicah.

Zasnova je zelo enostavna in minimalistična brez dodatnih gumbov in makrotov.

V zadnjih mesecih se pri večini višje cenovnih tipkovnicah pojavlja stikalo z dodatnimi stenami, ki omogoča, da so tipke bolj stabilne, za primer lahko vzamemo Razerjevo tipkovnico Blackwidow Elite, katera se giblje v podobnem cenovnem rangu.

Zato je kar malce žalostno, da Apex takšnih tipk ne uporablja in zaradi tega se slednje ob uporabi malce majejo.

Tovrstna stikala poskrbijo za večjo stabilnost vsake tipke, žal jih SteelSeries ni vključil v tipkovnico.

Programska oprema Steelseriese je minimalistična, enostavna za uporabo in vsebuje vse pričakovane nastavitve za mehansko tipkovnico, kot že prej omenjeno povezljivost z različnimi igrami in pa možnost sinhronizacije osvetlitve z gifi.

Lightning Prism Sync poskrbi za sinhronizacijo s ostalimi SteelSeries izdelki, Game Sense kompatibilnost pa omogoči povezovanje s programi kot je Discord in pa igrami kot so CS:GO, DOTA2 itd.

Seveda je vse to dobrodošlo, toda roko na srce, osebno nisem nikoli to uporabljal in tudi ne predstavljam si CSGO igralca, ki bi se s tem preveč ukvarjal, enostavno moraš biti preveč fokusiran na samo igro in pogledi v tipkovnico so nesprejemljivi na višjem nivoju.

Program SteelSeries Engine je enostaven za uporabo.

Tipkovnica SteelSeries APEX M750 je popolnoma zadovoljiva mehanična tipkovnica in s svojimi “MX RED QX2” stikali bo odlično služila v naši pisarni. V Sloveniji jo lahko kupite po ceni 140 € in tipkovnica upraviči postavljeno ceno.

Zakaj so mehanične tipkovnice tako drage?

Pa se vrnimo na vprašanje, zakaj hudiča so nekatere mehanične tipkovnice tako drage?! Da, vam lahko odgovorim na to vprašanje, bomo naprej primerjali mehanično tipkovnico s navadno membransko tipkovnico.

Membranske tipkovnice imajo pod sabo enostavno vezje in s pritiskom na tipko ponavadi guma ali plastična ploščica pritisne na vezje in sproži ukaz. Zaradi gume oziroma plastike, pravim igričarjem membranske tipkovnice odslužijo po dobrem letu, povprečni cenovni rang teh je 40 €, seveda pa se cena spreminja glede na različne dodatke oziroma izboljšano gumo ali plastiko. Membranske tipkovnice so v primerjavi z mehaničnimi tišje, ampak tudi veliko manj zanesljive.

Klasična membranska tipkovnica.

Mehanične tipkovnice imajo vsako tipko sestavljeno posebej, kar je razlog za visokoprofilne tipke. Najbolj kakovostna in priljubljene stikala so nemška MX CHERRY, ki so na trgu že več kot 30 let. Glavna lastnost stikal je dolga življenska doba (50 milijonov klikov za kar naj bi ob normalni uporabi potrebovali 10 let ali več). Na trgu srečamo kar nekaj različnih mx cherry stikal (ang: switch).

Različna mehanična stikala.

Zadnja leta so mehanične tipkovnice doživela pravi boom in zaradi tega so mnoga podjetja pričela z izdelavo svojih mehaničnih stikal (SteelSeries, Razer, Logitech…). Vsa ta podjetja so kopirala MX CHERRY stikala, ki še vedno veljajo za najbolj kvalitetna in uveljavljena.

Če primerjamo membransko tipkovnico z mehanično vidimo, da je razlika izdelave in kvalitete očitna kar je tudi glavni razlog za visoko ceno. Izdelava mehaničnih tipkovnic je drag proces, vsako stikalo je najprej potrebno izdelati, nato vsako to posebej dodamo na vezje tipkovnice in na koncu dodamo ulitke iz vsake strani.

Pri membranskih tipkalih se na vezje položi membranska plastika (praktično zastonj), na vrh in spodnjo stran pa se pritisne plastični ulitek in izdelek je narejen.

Delovanje mehaničnih stikal.


Še vedno na trgu najdemo velik cenovni razpon mehaničnih tipkovnic, vse od 30 € do 250 €. Seveda tudi mehanične tipkovnice imajo različne kvalitete stikal, od cenenih kitajskih pa do visoko kvalitetnih nemških MX CHERRY stikal, ki so na trgu uveljavljeni že več kot 30 let.

Pri cenenih velikokrat naletimo na zelo plastičen občutek ohišja in pa samih tipk medtem ko se kvalitetne ponavadi ponašajo s aluminijastim ohišjem, kvalitetno trpežno plastiko in izdelavo.

Prav tako ima zelo veliko pri ceni tudi sama osvetlitev. Pri cenovno ugodnih produktih je osvetlitev zelo skopa in ponavadi vsebuje do 10 različnih profilov, medtem ko imajo tipkovnice nad 100e ponavadi svojo programsko opremo, kjer lahko nastavljate kar vam poželi srce (primer je zgoraj omenjena SteelSeries Apex M750).

Ob nakupu morate biti pozorni tudi na različne izraze proizvajalcev, kajti velikokrat gre za zelo zavajajoče napise na embalažah, kot so recimo mehanične tipke (Mechanical KeyCap), kar pomeni da je samo zgornja plastika same tipke ponaredek kot pri mehanični, stikalo pa je plastično.

Prav tako morate paziti na izraz memhanična (mem chanical), ki je neki približek/ponaredek/poceni verzija mehaničnega stikala vendar na koncu ne dostavi tistega pravega občutka in odziva mehaničnega stikala, kjer tiči še eden izmed razlogov cenovne razlike med tipkovnicami.

Podpora in garancija tipkovnice

Ko kupujte mehanično tipkovnico, ki vam bo zdržala več let in je tudi dražja, je smiselno imeti garancijo v Sloveniji.

Drži, da so mehanične tipkovnice ultra vzdržljive ampak še vedno lahko pride do napake pri izdelavi in morate uveljavljati ali stvarno napako ali garancijo in z lokalno podporo to doda nekaj malega k ceni.

Lokalno garancijo je definitivno vredno imeti za vse osvetljene tipkovnice, kjer včasih kakšna lučka po določen času izgubi svojo moč.

Lučkeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

Dejanska slovenska tipkovnica

Govorimo o črkah kot so čćšđž in ostalih znakih. Če naročate tipkovnice iz Nemčije, boste po vsej verjetnosti prejeli njihove znake kar zna biti zelo nadležno in moteče. Nekateri dobavitelji v Sloveniji to rešujejo s dodatnim graviranjem slovenskih črk na tipkovnico, nekateri pa pač ponujajo UK (enter skozi dve vrstici) oziroma US (enter skozi eno vrstico) verzijo.

Pri nakupu ugodne mehanične tipkovnice boste ponavadi prejeli zelo dobre približke pravim mehaničnim tipkovnicam s tem, da lahko pozabite na visoko kvaliteto izdelave pri osvetlitvi tipk pa boste ponavadi omejeni, podpore slovenskih črk pa žal ne bo.

Zelo pomembno je, katera mehanična stikala boste izbrali, več o stikalih pa si lahko preberete v članku – Vse o mehaničnih stikalih.



Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

2 KOMENTARJI

  1. ”UK (enter skozi dve vrstici) oziroma US (enter skozi eno vrstico) verzijo.”

    Pol pravilno pol narobe. US tipkovnica ima enter skozi 2 vrsti če je ISO (international standard organization) layout, tista ki ima enter skozi eno vrstico je ANSI (American National Standards Institute) layout. V drugih besedah če se kupuje tipkovnica z US naborom tipk v evropski trgovini potem bo povsem verjetno veliki enter ker je US International.

    • Živjo, se strinjam, da ima US dve verzije. Proizvajalci mehančnih tipkovnic vse US tipkovnice izdelujejo z enovrstičnim entrom zato je tudi dobava UK tipkovnic oziroma US ISO (dvovrstični enter) zelo problematična in nekateri proizvajalci (manjši) sploh ne podpirajo obeh in dobimo le verzije z enovrstičnim entrom. Za lažje razumevnaje smo zadevo poenostavili 🙂 Me zelo veseli, da ste opazili in opozorili 🙂 Hvala.

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime