AMD predstavil Radeon VII, ubijalko RTX 2080?

AMD kljub sušnim letom ni obupal nad najprestižnejšim razredom v PC gejmingu. Zadnja tri leta niso bila rožnata, a tokrat so le ujeli del soja žarometov. 7nm Vega obstaja že nekaj mesecev, v obliki Radeon Instinct pospeševalnika za globoko učenje (deep learning). Vseeno ni šlo za tipičen potrošniški izdelek in Radeon VII bo 7nm približala širšemu krogu ljudi.

Radeon VII je namenjen gejmerjem, kar ne pomeni, da ni primeren za delovne postaje. Vseboval bo 3850 steam procesorjev, 60 compute enot pri taktu 1.8GHz. Uporabnik bo imel na voljo kar 16GB HBM2 pomnilnika z 1TB/s pomnilniške prepustnosti. Odločitev za uporabo HBM2 namesto GDDR6 ni presenetljiva, AMD na Vegah ta tip pomnilnika uporablja od njihovega izida.

Namesto pregovorno glasnih blower hladilnih izvedenk na trg tokrat pošiljajo hladilni sistem s kar tremi ventilatorji. 295W čip vendarle ni lahko obvladljiv.

AMD napoveduje 25% pohitritev ob enaki porabi napram RX Vega 64.

Z gornje slike lahko razbereš pohitritev v delovnih aplikacijah.

Rezultati nedvomno zanimajo marsikoga, ampak prvenstveno sva tukaj zaradi iger,

Očitno bo povečana zmogljivost izražena tudi v igrah. Čeprav je vzorec izjemno selektiven in njegov razpon bor, se kupcem obeta okrog 35% pohitritev v večini naslovov. Žal AMD nikjer ni navedel testnih parametrov, najbrž 4k, kjer do izraza pride 16GB pomnilnika in njegova gigantska propustnost.

Primerjava z Vega 64 ni najbolj aktualna, kako se odreže proti npr. RTX 2080? Že naslednja prosojnica kaže na njuno medsebojno izmenjevanje udarcev.

V Battlefield V, Far Cry 5 in Strange Brigade se številke ustavijo na okoli 60 FPS. Kot kaže bo Vega VII sposobna prebaviti marsikateri 4K naslov. Pričakovano do večjih razlik pride le v igrah z Vulkan. Omembe sorodne tehnologije ray-tracing ni bilo.

Rezultati so spodbudni, cena pa se ustavi pri okoli 750-800€ (699$), kar jo naredi enako referenčni RTX 2080 in 100€ cenejšo od Founders Edition. Na policah jo pričakujemo 7.2.2019.

HOP.si: “AMD z Vego VII na trg prinaša prepotrebno svežino. Zmogljivost je ohrabrujoča, ampak če kdo, so pri AMD specializirani v dgrafovni dezertaciji, kjer nikoli ne veš, kaj lahko pričakuješ. Odločili so se za 16GB HBM2, napram 11GB GDDR6. To se zna poznati pri 4k in samem VR, prav tako delovnih orodij. A bojim se, da pri cenovni postavki dobrih 750€, prodajni rezultati ne bodo odlični, vsaj med igričarji ne. Nvidia RTX 2080 v osnovni izvedenki za enako ceno ponuja tudi aplha testno različico ray-tracinga, ki zna marsikoga prepričati v nakup. Za več informacij bo potrebno počakati do prvih neodvisnih testov.”

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime