Dodaten ekran v touchpadu? Da, pri ASUS Zenbook PRO!

Ko je Asus napovedal Zenbook PRO, sem komaj čakal da ga sprobam. Predvsem me zanimalo, kako dobro se obnese njegova glavna lastnost, po kateri se razlikuje od vseh drugih prenosnikov – trackpad, ki hkrati lahko deluje kot dodaten ekranček. 

V sebi ASUSov prenosnik skriva pravo malo zverino, čeprav na prvi pogled ne izgleda tako. Na prvi pogled ni nič posebnega, saj ugasnjen spominja na čisto običajni prenosnik. Pod svojim pokrov pa pravi čisto drugače. 

Specifikacije

  • Intelov i7 procesor 8. Generacije,
  • 16GB Rama
  • 512GB m.2 SSD disk
  • GTX 1050, 4GB

To so ključne točke, ki nam lahko povejo, čemu in komu je prenosnik namenjen.

Za dokaj dobro življenjsko dobo poskrbi baterija v velikosti 71 Whr, ki sicer ne velja za največjo, ampak še vedno pod mejo dovoljene, da prenosnik lahko mirne volje potuje z nami na letalu.

Za povezljivost z zunanjimi napravami najdemo:

  • Vhod za 150w polnilec
  • HDMI 2.0 priključek v polni velikosti
  • 2x USB C 3.1

Na drugi strani najdemo:

  • 2x USB 3.1 v svoji klasični podobi
  • vhod za Micro SD kartico
  • vhod za slušalke in/ali mikrofon. 

Glede na to, da je sam prenosnik nekako bolj usmerjen za grafične in video oblikovalce, mi ni ravno jasno, zakaj ima vhod za Micro SD kartico, ko pa bi lahko imel vhod za polno velikost. Upam da se v naslednjem modelu to spremeni.

Prenosnik je izdelan minimalistično in je zelo všečen.

Ker nikjer ne najdemo priključka za UTP kabel, se je Asus odločil da nam ob nakupu podari tudi priključek USB-v-utp.

Kar se izgleda tiče, je meni osebno zelo všečen. Te gladke sijajoče linije dajo samemu prenosniku nek premium občutek, ko ga pa odpremo, pa je občutek še za stopnjo višji.

Ekran, 4k je občutljiv na dotik. Kot sem že prej v eni od recenzij omenil, je zlata vreden in prihrani ogromno časa, tako pri video kot tudi grafični obdelavi.

Iskreno se z vgrajenimi kamerami na prenosnikih ne ubadam kaj preveč in tako je bilo tudi pri asusu. Kamere na prenosnikih so namenjene za kakšne video konference in ne za snemanje video spotov, pika.

Na koncu sta tu še tipkovnica, zvočniki in tisto najbolj pomembno…. Trackpad!

Tipkovnico na Asusu obožujem. Vse te nove tipkovnice imajo zelo kratko pot pritiska, Asus pa je nekako obdržal se tisto tipkovnico, kjer je občutek pritiska na tipko… Dejansko tak, ko pritisneš na tipko in ne kot da tipke božaš. Pa se belo osvetlitev ima.. 

Poleg tipkovnice je nameščen tudi čitalec prstnih odtisov, ki je hiter in zanesljiv. Odlično, ker ti potem ni potrebno vpisovati gesla, ampak samo prst prisloniš.

Ko sem poslušal zvok na teh malih zvočnikih na spodnji strani… Huh, a je to sploh mogoče. Pozitivno presenečen, ZELO. 

In na koncu vedno pride tisto najslajše. Posebnost Asusa in Zenbooka Pro. Trackpad oz sledilna ploščica.

Glede na to, da smo nekako že navajeni dobrih sledilnih ploščic na prenosnikih, je Asus naredil še, recimo temu 2 koraka naprej pred konkurenco.

Pomožni ekranček oziroma touchpad je zelo uporaben po tem ko se ga navadimo.

Trackpad je lahko obenem tudi dodaten mini zaslon, replika velikega zaslona ali zgolj Touch Pad za delovanje in hitrejše odpiranje aplikacij, urejanja in podobno. Ima tudi nekaj aplikacij, ki so namenjene ravno za mali zaslon, kot je recimo poslušanje glasbe, kalkulator in podobno.

Kakorkoli, prvo sem mislil, da je to zgolj neka marketinška poteza, ampak ne. Stvar postane zelo in prepričljivo dobra, ko se enkrat navadiš na samo uporabo in tukaj se pokaže, kako zelo je ta prenosnik uporaben za oblikovalce.

Gaming?

Prenosnik vsebuje dovolj dobre specifikacije za poganjanje marsikatere igre. Grafična kartica GTX 1050Ti sicer ni ravno najmočnejša beštija pod soncem a če ne boste ravno iger poganjali v 4K resoluciji, boste lahko preigravali praktično vse igre, le ne pretiravajte s nastavitvijo grafičnih podrobnosti, saj vas znajo ob temu zmotiti precej glasni ventilatorji.

Seveda vsakega med vami zanima, kakšno cenovno dajatev zahteva takšna igračka.

Cena

Zadeva ni ravno poceni a zavedajte se, da glede na ponujeno, ostaja nekje v cenovnem rangu konkurence. Zaslon občutljiv na dotik, 4K resolucija, multi-funkcijska sledilna ploščica ter precej močno drobovje bo od vas zahtevala nekaj čez 2000 €.

ASUS Zenbook Pro je tako celokupno zaokroženo priporočljiv izdelek, še posebej če ste mobilni in zahtevate močno delovno postajo, zraven pa bi radi še odigrali kakšno igro.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

ASUS Zenbook Pro je zanimiva igračka, ki pa zahteva svojo ceno. Obral vas bo za preko 2.000€ zato se morate sami odločiti, koliko vam vse njegove sestavine dejansko pomenijo. Pri hudi uporabi znajo zmotiti tudi malce glasni ventilatorji.Dodaten ekran v touchpadu? Da, pri ASUS Zenbook PRO!