Odkrita ogromna zbirka podatkov, katera vsebuje kar 770 milijonov ukradenih e-mail naslovov in gesel

Raziskovalec varnosti Troy Hunt je včeraj javnosti objavil kar strašljiv podatek.

Kakor pravi ga je kontaktiralo več virov glede ogromne zbirke podatkov na spletni strani MEGA. V arhivu, ki je bil prosto dostopen vsakemu z internetno povezavo, se je nahajalo 12,000 datotek, vse skupaj pa je tehtalo kar 87 GB. Arhiv je bil sedaj izbrisan a zagotovo si ga je preneslo veliko ljudi, mnogo med njimi pa niso ravno pošteni fanti.

In kaj je bilo notri?

Troy je pozorno pregledal vse datoteke in v njih odkril kar 770 milijonov e-mail naslovov ter preko 21 milijonov unikatnih gesel.

Zbirka se ni tako napihnila zaradi samo enega hekerskega napada ampak je narasla kot posledica večih varnostnih lukenj iz tisočih virov.

Hunt pravi, da je med e-maili ter gesli odkril tudi svojo kombinacijo in ta naj bi bila točna. Seveda vsi podatki niso ravno točni ali pa posodobljeni, saj so nekateri uporabniki med tem časom že zamenjali gesla.

Vseeno pa Hunt pravi, da takšne kolekcije še ni odkril zato jo je poimenoval z zloveščim imenom “Collection #1”.

Troy sicer vodi spletno stran “have i been pwned“, kjer lahko uporabniki vnesete svoj poštni predal in pogledate, če ste bili že žrtev kakšne varnostne luknje.

Njegova stran ne zbira podatke, poseduje pa tudi orodje, v katero lahko vnesete geslo in preverite njegovo varnost.

Morda je čas, da dodobra pregledate tudi svoja gesla. Predvsem je pomembno, da povsod ne uporabljate istega, prav pa zna priti tudi kakšna namenska programska oprema kot je upravljalnik gesel.

Troy pravi, da je zanj osebno najbolj varno, da svoja gesla zapišete na dobri stari list papirja, saj tako internetnim nepridipravom popolnoma preprečite dostop. No, vsaj dokler se ne polastijo vaše kamere na računalniku ali v stanovanju.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime