Kitajci naredili aplikacijo, katera vas opozori, če nahajate v bližini nekoga, ki je v dolgovih

Kitajska čedalje bolj spominja na neko območje, ki bi ga uvrstili v nek znanstveno-fantastični roman ali pa v epizodo serije Black Mirror.

Tam se izvaja cenzura na praktično vsakemu koraku in država je že dolgo tega razvila povsem svoje socialno omrežje, kjer svoje državljane povsem odkrito spremlja na vsakem koraku. Brskalniki tipa Google ali Bing so prepovedani za velikim požarnim zidom, imenovanim The Great Firewall.

Sedaj pa so Kitajci izgruntali še aplikacijo, ki bo posegla še v zadnje kotičke njihove finančne zasebnosti.

Aplikacija vam v slogu radarja kaže osebke v dolgovih.

Imenuje se “map of deadbeat debtors” in ta bo poleg žaljivega imena vsebovala še vrsto “priročnih” funkcij.

Princip je preprost: aplikacijo si bo uporabnik snel na telefon in ta ga bo opozarjala na ljudi, v obsegu 500 metrov, ki se nahajajo v dolgovih. Če bo zadolženi delal sumljive aktivnosti, kot je denimo vožnja z Lamborghinijem, bo aplikacija omogočala prijavo osebka, saj se ta smatra kot nekdo, ki lahko poravna svoje obveznosti.

Kitajska bo leta 2020 lasnirala “socialni kreditni sistem”, ta pa bo vsakemu državljanu dodelil range zaupanja. Če se bo posameznik nahajal v dolgovih, bo njegov rang padel in kmalu mu bodo zanikane razne finančne aktivnosti, kot je denimo vzpostavitev kredita.

Svetla prihodnost, ni kaj.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

  1. Brskalnik Google ne dela, Bing pač. Ne dela nič kar je prišlo iz Amerike, torej Facebook, Instagram in Youtube. Imajo pa svoje identične različice teh aplikacij. Ne gre za nič večjo cenzuro, kot jo uživamo naprimer v Sloveniji pač pa zgolj za dejstvo, da se niso dogovorili, da jih bo nadzirala Amerika ampak Kitajska.

    To je vsa znanost.

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime