Facebook plačeval najstnikom 20$ na mesec za popoln dostop do njihovih telefonov

Se še spomnite, kdaj ste nazadnje slišali kakšno pozitivno stvar glede socialnega omrežja Facebook? Mi se ne zato imamo tule za vas novo nevšečnost, ki si jo je privoščil tale industrijski velikan.

Facebook je namreč individualnim uporabnikom, med starostjo 13 in 25 let, plačeval 20$ na mesec, vse pa kar so ti morali storiti je, da si namestijo aplikacijo Facebook Research na svoje iOS ali pa Android telefone.

Tule postane zadeva zanimiva.

Facebook je leta kupil Onavo Protect, ki je v bistvu VPN storitev. Z njo so lahko preusmerili promet uporabnikov preko svojih strežnikov in tako dobili ogromno podatkov, saj so lahko videli praktično vse obiskane strani tistih, ki so uporabljali njihovo storitev.

To ni bilo ravno všeč Applu, ki se je pritožil, da Facebook krši njihov zakonik glede pobiranja podatkov uporabnikov. Aplikacija je bila poleti odstranjena in to je bilo to.

No skoraj, saj se FB ni želel tako zlahka prodati. Uganete potem kaj je Facebook Research? Tako je, samo zamaskirani Onavo Protect in preko tega so se spet vrnili na iOS trgovino, le malce bolj zamaskirani.

Uporabnik mora pri inštalaciji programa najprej namestiti korenski certifikat, ta pa da potem Facebooku možnost, da vidi vsa zasebna sporočila, e-maile ter celotno brskalniško zgodovino.

Ti certifikati zopet kršijo Applov pravilnik, saj jih je prepovedano nameščati na naprave strank. Facebook se je odzval, da ni kršil pravilnika, ni pa znal razložiti, zakaj ne.

Facebook ni te raziskave izvajal direktno preko svoje strani ampak preko testiranj beta programov kot so Applause, BetaBound ter uTest.

Tako, vsi smo vedeli, da mali f špijunira za nami, sedaj pa smo končno izvedeli, koliko bi bili pripravljeni plačati za našo zasebnost. Žalostno, da jim je ta vredna samo dvajsetaka.

Vaša reakcija na članek?

BoriSehttps://hop.si
Mojster RPG žanra, tuje pa mi niso niti grozljivščine. Z žalostjo v srcu objokuje svoji dve najljubši seriji, Gothic in Dead Space, ki sta žalosten konec storili. Kontaktirate me lahko na: [email protected]

Sveže objave

Microsoft še ni končal s kupovanjem perspektivnih založnikov in razvijalcev

Igričarski svet še še zdaj ni pomiril od potresa, ki ga je pred nekaj dnevi sprožil Microsoft, ko je javno naznanil, da...

Primerjava Crysis Remastered z brezplačno grafično modifikacijo za originalno igro

Nekaj dni nazaj je izšla težko pričakovana predelava Crysis Remastered, ki pa je skupnost precej razočarala. Sicer igra ni popolna katastrofa in...

Prve tri Metal Gear igre naj bi se kmalu pojavile na PC-ju

Serija Metal Gear Solid se je začela že davnega leta 1987. Prvi del se je imenoval preprosto Metal Gear in se je...

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

Sveže novice na email!