Pravilna implementacija sledilnih piškotkov je slovenskemu pristojnemu organu nepotrebna izguba časa

Spletna stran Slo-Tech je pod svoj drobnogled vzela informacijskega pooblaščenca, ki v Sloveniji skrbi za pravilno uporabo in implementacijo spletnih piškotkov.

“Cookiji” so na medmrežju prisotni že dolgo časa in jih spletne strani uporabljajo praktično od samega začetka internetnega brskanja. Delujejo v ozadju in načeloma jih običajni uporabnik sploh ne opazi, dokler seveda ne mora klikniti na nadležno okence “strinjam se”.

Med razmahom interneta pa so se ljudje začeli zavedati, da morda nekatere strani od njih pobirajo preveč informacij zato se je pričela implementacija opozoril in privoljenj obiskovalcev strani, ne smemo pa pozabiti še na novi GDPR, kar zna potencialnemu ustvarjalcu strani vzeti ogromno časa.

Predvsem so vprašanja, kako dobiti privolitev uporabnika v strinjanje z uporabo piškotkov, katere podatke sploh pobirati in kam pozicionirati privolitveno pasico.

V Sloveniji za te stvari skrbi Informacijski pooblaščenec in na svoji strani so pokazali kako se “stvari pravilno streže”. A glede na kratko raziskavo Slo-Techa, niti sami ne upoštevajo svojih lastnih pravil.

Takoj ko se nam izriše njihova stran, dobimo opozorilo o treh analitičnih piškotkih, te pa naj bi spremljale stvari kot so pogostost obiska, zanimanje za njihove podstrani ter čas obiska.

Ponujajo celo možnost izbrisa piškotkov, če denimo ne želite delovanja analitičnega piškota, kar je seveda dobrodošla funkcija. Spletna stran se potem znova naloži in pričaka vas obvestilo: “Trenutno analitični piškotek ni naložen.”

Sliši se super… Če bi zadeva res naredila tisto, kar se vam tudi izpiše na zaslonu.

Namreč spletna stran še vedno uporablja piškotek za štetje vaših obiskov, kar lahko zlahka ugotovimo z uporabo orodja za razvijalce.

Kot vidite na zgornjih slikah, je prekleti piškotek še vedno prisoten zato so fantje zavihali rokave in poskusili z ročnim brisanjem peciva. Rezultat?

Ne, očitno je zadeva vztrajna kot herpes in se vedno znova vrne.

Stran ponuja celo opcijo “Do-not-Track”, ki izklopi povsem vse sledilne piškotke, kar so seveda lepe besede na papirju, medtem ko je realnost bistveno drugačna.

Seveda, sledenje vašim aktivnostim se ne ustavi tudi ob preklicu prav vseh piškotkov, kar glede na prejšnje ugotovitve niti ni presenetljivo.

Kaj smo se torej naučili od vsega tega?

Izkušeni uporabniki interneta seveda vemo, da nas nategi in laži čakajo na vsakem koraku, nismo pa tega pričakovali tudi od pristojnega organa v Sloveniji, čigar glavna skrb je ravno pravilna implementacija analitičnih piškotkov.

Zadeva je podobna kot da bi dobil inšpekcijo glede kajenja v lokalu in medtem, ko bi inšpektorju kazal prostor, bi ta zraven mene kadil cigaret za cigaretom.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime