2018 je bilo za pametne telefone prvo leto v zgodovini, ko niso presegli dobička prejšnjega leta

Če bi ugibal, bi rekel, da je med vami veliko ljudi, ki lani niste menjavali svojega telefona in to odraža tudi finančno poročilo mobilne industrije.

Analitični podjetji Counterpoint Research ter Strategy Analytics sta včeraj izdali podatke svojih raziskav.

Glede na njihove rezultate, je globalna industrija pametnih telefonov v primerjavi z letom 2017, v 2018 zabeležila 5 % padec prodanih izdelkov.

Cifra se morda ne zdi ogromna a treba je vedeti, da gre tu za ogromne številke in je vsak procent še kako pomemben.

Lani je bilo tudi prvo leto v zgodovini pametnih telefonov, ko dobiček ni bil večji ampak je dejansko padel.

Še vedno so večji proizvajalci spravili v promet ogromno naprav.

Samo v zadnjih treh mesecih se je prodalo 376 milijonov telefonov in tako je bil končni izkupiček 1.43 milijarde dolarjev a to je precej manj o leta 2017, ko je v blagajne nakapljalo 1,51 milijard zelencev.

Niso pa vsi proizvajalci mobilnikov padli v slabe rezultate.

Samsung je prodal manj kot v 2017, saj je takrat zabeležil 317,5 milijonov dolarjev, v 2018 pa je nabral samo 291,3 milijone dolarjev.

Padec je zabeležil tudi Apple, kateri je v 2017 zaslužil 215,8 milijonov dolarjev medtem ko je v 2018 zabeležil 206,3 milijonov dolarjev zaslužka.

Zmagovalca leta 2018 sta definitivno podjetji Huawei ter presenetljivo Xiaomi.

Huawei je zabeležil 35% večji zaslužek v primerjavi z 2017, saj je nabral 205,8 milijonov dolarjev, kar ga postavi tik za Apple.

Xiaomi je prav tako pridobil ogromno, saj je v 2017 prodal samo 91 milijonov naprav, v 2018 pa kar 119 milijonov. A analitiki pravijo, da znajo Kitajca v letu 2019 čakati težki časi, saj ima preveliko zalogo izdelkov, glede na ceno pa zna kmalu dobiti močno konkurenco od ostalih podjetij.

Kaj je razlog padca zaslužka?

V 2018 se zdi, da so proizvajalci preprosto ponujali premalo, da bi se stranke odločile za nadgradnjo. Prav tako je cena zletela v stratosfero, še posebej se je to opazilo pri Applovih iPhone XS izdelkih, ki v bistvu niso pokazali ničesar revolucionarnega, zahtevali pa so še višjo cenovno dajatev.

Zna pa biti 2019 precej boljše leto. Čakajo nas prvi telefoni z upogljivimi oz. zložljivimi zasloni, tu je še tehnologija 5G ter nove kamere v obliki “luknjic” ter bralniki prstnih odtisov, kateri se nahajajo pod zaslonom.

Upamo samo, da znamo skladno z napredkom tehnologije, dobiti tudi razumne cene.

Jalovo upanje, vemo.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime