Temni svet preprodajalcev ukradenih računov

Priznajmo si: igre so drage.

Ne glede na to ali igrate na konzoli ali pa PC-ju, oboji imamo skupno to, da so najnovejše videoigre mnogokrat preprosto predrage za naš obubožan žep.

Cena visokokakovostne, AAA igre vas bo obrala za 60 €, s to ceno pa sploh ne boste dobili celotne izkušnje, saj so se založniki spravili prodajati še razne DLCje, sezonske propustnice ter nadležne mikrotransakcije, ki vas znajo na koncu obrati veliko več, kot pa stane samo osnovna igra.

Na konzoli tipa PlayStation 4 so cene še višje in če bi radi preigravali vse novejše igre, boste mesečno od žepa odtegnili znatne zneske in na koncu žvečili plesniv kruh z majonezo.

Nič čudnega potem, da igralci vedno iščemo cenejše izvedenke, zato ob Googlanju lahko včasih naletimo na igre, ki so novejše in so močno, močno znižane.

“To je preprosto predobro, da bi bilo res”, bi si v brk zamomljal izkušeni igričar in prav bi imel, a samo na pol.

Takšne spletne trgovine namreč nimajo nekih posebnih “vez”, da bi potem praktično šenkali naslove ampak se gre za veliko bolj podle zadeve, ki pa vam jih ob nakupu ne razložijo.

Dobrodošli torej v svet ukradenih računov, kjer lahko za pičlih par evrov dobite celo zbirko lepih in svetlečih iger. Ki pa pripadajo nekomu čisto drugemu.

Za odkritje takšnih trgovin se vam ne bo potrebno preveč potruditi, potrebujete samo malce Google znanja in že vam je na konicah prstov celoten črni trg iger.

V raziskovalne namene sem se spravil obiskati dve taki strani, saj vam želim iz prve roke poročati svoje izkušnje in kdo ve, morda zna biti to komu priročno branje.

Odpravim se torej na spletno stran MPGH, ki v bistvu ni trgovina ampak forum, kjer si vsak trgovec postavi svojo temo, v njej pa prodaja svoje zadeve.

Obisk spletne tržnice MPGH vam v oko porine res cel seznam poceni dobrot.

Kupiti je mogoče res vse: Netflix, VPN, Pornhub, Hulu, PizzaHut, HBO… Vse to se prodaja v obliki računov in za smešno ceno 1 € lahko dobite neomejeni dostop do Netflix računa. Stvari za nakup je toliko, da vas na koncu res omejuje samo vaša domišljija.

V igričarske namene sem se spravil iskati PlayStation 4 igre in zato sem poiskal temo, katera ima največ odgovorov, saj se na tak način prepričamo, da prodajalec ni nategun in bo res dostavil zahtevano blago.

Zadeva se močno razlikuje od navadne trgovine, saj moramo najprej prodajalca dodati v zaseben klepet, kjer ga nato povprašamo po želenem naslovu. Sam sem si izbral Uncharted serijo, saj jo trgovec ponujal za res nizko ceno 5 €.

Ko enkrat prodajalec sprejme vašo prošnjo za klepet, mu sporočite želeno igro in kupčija se že lahko začne. Komunikacija je precej otežena, saj se več kot očitno pogovarjam z Rusom, kateremu so znane samo osnovne angleške besede.

Potem je tu težava plačila. Oba sva namreč drug do drugega nezaupljiva zato prodajalec ponuja plačila samo preko kriptovalut ali pa so možnost še Skrill ter Alipay, s katerimi pa se ne meni ne ljubi ukvarjati.

Končno ga prepričam v Paypal a denarce mu lahko nakažemo samo preko sistema Friends and Family, to pa njega zaščiti, da po nakazilu, denarja ne morem zahtevati nazaj. PayPal za ta sistem plačevanja zahteve dodatno provizijo in kar naenkrat špil stane 8 €.

Ko enkrat zaključiva transakcijo, po e-pošti ne dobim ključa ampak samo ime računa ter geslo, s katerim se lahko prijavim v PlayStation 4 račun. Poskusim, napačno geslo.

Tako nekako poteka komunikacija s “prodajalcem”. Šaljivec ponuja 5 minut garancije na nov kupljen račun.

Sledi zopet čakanje prodajalca, da mi pošlje pravilno geslo. Namesto tega dobim povsem drug račun, s katerim se prijavim v igro.

Ta dejansko deluje in pričaka me kar malce grozljiv prizor.

Dobil sem namreč več kot očitno ukraden račun legitimnega uporabnika, saj lahko vidim profilno sliko nekega možakarja ter njegovo listo prijateljev, ki mi pišejo zasebna sporočila.

Preverim knjižico iger in poleg Uncharted serije odkrijem še cel kup drugih naslovov, kar pomeni, da sem za celih 8 € prejel zbirko, ki je vsaj desetkrat bolj vredna. Zanimivo.

PlayStation 4 vsebuje zanimivo funkcijo, kjer lahko en račun vsebuje samo eno “primarno” konzolo in to lahko zlahka aktiviram preko nastavitev in potem lahko po mili volji prenašam vse igre. Še več, če preklopim na svoj račun, mi bo igranje še vedno omogočeno, čeprav si v bistvu ne lastim nobene od teh iger.

A občutek nelagodja ostaja in počutim se kot da bi nekomu vdrl v dnevno sobo, se tam slekel v gate in se sprostil kot da sem doma.

Sledi presenečenje, saj me sredi prenosa igre konzola izpiše iz računa, kar pomeni, da se je še nekdo vpisal v ta račun. Pretkani prodajalec je očitno prodal račun meni in še nekomu drugemu. Sledi bitka njegovih in mojih vpisovanj in izpisovanj. Vsakič ko se prijavim, me minuto kasneje drug uporabnik zopet izpiše. Po parih minutah sem se neprestanega tipkanja gesla naveličal, se samovoljno odjavil ter spral s sebe vso umazanijo tujega računa.

Kako pa je na PC-ju?

Zanimivo je, da je prodajalcev Steam računov na prej omenjeni strani veliko manj in ne ponujajo takšno bero raznovrstnih iger. Razlog tega je, da ima Steam veliko boljšo zaščito, saj vam vpis iz tuje lokacije servis onemogoči in morate najprej vpisati kodo, katero prejmete preko e-pošte. In dostopa do te kode seveda prodajalci nimajo, zato tudi ponudnikov Steam računov skorajda ni.

Računalniški zanesenjaki niti ne potrebujejo ukradenih računov, saj se lahko kratko malo samo poslužijo piratstva in izdelek prejmejo zastonj. A zaščita Denuvo je kar precej učinkovita in gusarji morajo včasih čakati lep čas, preden lahko preizkusijo najnovejše igre.

In ravno ta nepotrpežljivost je izrodila alternativni servis, imenovan AntiDenuvo, kateri operira na podoben način kot MPH stran, a je proces veliko bolj drugačen.

Na AntiDenuvo si lahko par dni po izidu kupil novi Metro za 2 $

Steamovih ukradenih računov primanjkuje in jih zato prodajalci ne morejo kar tako vse povprek deliti med kupce. Je pa možno eno igro aktivirati na večih računalnikih a mora nato ta račun konstanto biti v “offline” načinu.

Brihtneži so se nato domislili rešitve: prodajo vam dostop do računa za smešno nizko ceno, ki šteje evro ali dva vendar tu nastopi najbolj tvegana poteza. Prodajalec vam namreč ne bo posredoval podatkov računa, saj bi ga kupec potem lahko enostavno obdržal, prodajalec pa ne bi mogel več računa prodati drugim. Zato je edina rešitev, da ga spustite na svoj računalnik preko sistema oddaljenega namizja.

Zato potrebujete nameščen program TeamViewer in če ste mislili, da sem se počutil umazano, ko sem se nahajal v tujem PlayStation računu, sem imel sedaj popolnoma skremženo faco, ko je nek Rus šaril po mojem sistemu ter aktiviral igro na Steamu.

Proces je v bistvu trajal samo par minut in ko je njegov kurzor zapustil moj sistem, je igra dejansko delovala. Seveda sem imel nameščene povsem sveže Windowse na “rezervnem” sistemu, ki ni vseboval občutljivih podatkov, vpisan pa sem bil v rezervni Steam račun.

In glej ga zlomka, kakšen teden ali dva kasneje je bil ta račun vdrt in ob ponovnem vpisu je nekdo spremenil mojo profilno sliko ter lokacijo bivanja, na Steam pa je še poslal prošnjo, da spremenijo primarni e-poštni naslov za ta Steam račun.

Ti, ti porednež.

Takšni preprodajalci so se pojavili tudi v Sloveniji. Zadeva dejansko izgleda kot legitimna trgovina vendar vam ob nakupu ne posredujejo ključa ampak spet uporabniško ime in geslo. Velika rdeča zastavica!

Torej, kaj smo se naučili iz tega eksperimenta.

Predvsem to, da če je nekaj preveč dobro, da bi bilo res in če se ta nekaj nahaja na Steamu, je to zelo verjetno res.

Vsi ti prodani računi so bili bodisi vdrti iz strani hekerjev ali pa so bile igre na njih kupljene preko ukradenih kreditnih kartic.

Kupovanje takšnih naslovov je tudi močno tvegano početje, saj zaupate nekomu, ki vas lahko vsak trenutek na suho nategne in ostanete brez vsega, potožiti pa se tudi ne morete nikomur. Da sploh ne omenim tveganosti pri komunikaciji preko TeamViewerja, saj vam na ta način malopridnež zlahka ugrabi celoten sistem.

Tudi če že pridobite igro, jo lahko izgubite že čez par ur, saj se lahko samo nekdo nov vpiše v račun ali pa prvotni lastnik izgrunta, da se na njegovem računu dogajajo sumljivosti in spremeni geslo.

Legalna plat kupovanja iger je edina prava pot a to ne pomeni, da boste vedno plačevali polne cene izdelkov. Za dobre kupčije priporočljivo spremljati sledečo Reddit stran, kjer se velikokrat pojavijo znižane cene naslovov iz različnih, dejanskih legitimnih trgovin.

In pa seveda, na mestu je potrpežljivost. Igre dandanes velikokrat izidejo polne hroščev in če malce počakate, lahko kasneje kupite igro, ki je popravljena, vsebuje več vsebine in zahteva manjši cenovni davek.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime