Samovozeči avtomobili imajo manjšo verjetnost zaznavanja temnopoltih ljudi

Rastistično nastrojeni razvijalci ali napake v sistemu? To je vprašanje, na katerega bodo morali odgovoriti pri razvijcalcih AI sistemov za zaznavanje objektov v samovozečih avtomobilih, ki se zelo hitro uveljavljajo.

Po najnovejših raziskavah inštituta tehnologije v zvezni državi Atlanta, Georgija so namreč sistemi z umetno inteligenco, ki so namenjeni predvidevanju nevarnosti kar površni. Testiranja so potekala po dnevi in ponoči in so se na koncu izkazala za zelo netočna.

V kar 5 odstotkih primerov sistem ni zaznal temnopoltih ljudi, ki so hoteli prečkati cesto in se samovozeči avtomobil ni ustavil. Na inštitutu so pojasnili, da je sicer problem rešljiv z integracijo večih slik v podatkovni sistem, saj bi s tem senzorji lažje prepoznali tudi temnopolte ljudi.

Težava sicer ni tuja, saj je znana že iz sistemov za prepoznavanje obrazov, kjer imajo omenjeni sistemi težave s prepoznavanjem obrazov temnopoltih ljudi in ljudi, ki nimajo običajnega obraza oz. so slikani s strani. So torej takšni sistemi sploh zanesljivi in ali je tehnologija že zadostno pripravljena za tovrstne primere?

Primer slike, kjer sistem za zaznavanje obraza ne zazna temnopoltih ljudi

Vaša reakcija na članek?

Arharhttps://hop.si/
Organizator e-športnih dogodkov, pisec e-športnih novic, oboževalec streljačin in igre World of Warcraft.

Sveže objave

Microsoft še ni končal s kupovanjem perspektivnih založnikov in razvijalcev

Igričarski svet še še zdaj ni pomiril od potresa, ki ga je pred nekaj dnevi sprožil Microsoft, ko je javno naznanil, da...

Primerjava Crysis Remastered z brezplačno grafično modifikacijo za originalno igro

Nekaj dni nazaj je izšla težko pričakovana predelava Crysis Remastered, ki pa je skupnost precej razočarala. Sicer igra ni popolna katastrofa in...

Prve tri Metal Gear igre naj bi se kmalu pojavile na PC-ju

Serija Metal Gear Solid se je začela že davnega leta 1987. Prvi del se je imenoval preprosto Metal Gear in se je...

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

Sveže novice na email!