Samovozeči avtomobili imajo manjšo verjetnost zaznavanja temnopoltih ljudi

Rastistično nastrojeni razvijalci ali napake v sistemu? To je vprašanje, na katerega bodo morali odgovoriti pri razvijcalcih AI sistemov za zaznavanje objektov v samovozečih avtomobilih, ki se zelo hitro uveljavljajo.

Po najnovejših raziskavah inštituta tehnologije v zvezni državi Atlanta, Georgija so namreč sistemi z umetno inteligenco, ki so namenjeni predvidevanju nevarnosti kar površni. Testiranja so potekala po dnevi in ponoči in so se na koncu izkazala za zelo netočna.

V kar 5 odstotkih primerov sistem ni zaznal temnopoltih ljudi, ki so hoteli prečkati cesto in se samovozeči avtomobil ni ustavil. Na inštitutu so pojasnili, da je sicer problem rešljiv z integracijo večih slik v podatkovni sistem, saj bi s tem senzorji lažje prepoznali tudi temnopolte ljudi.

Težava sicer ni tuja, saj je znana že iz sistemov za prepoznavanje obrazov, kjer imajo omenjeni sistemi težave s prepoznavanjem obrazov temnopoltih ljudi in ljudi, ki nimajo običajnega obraza oz. so slikani s strani. So torej takšni sistemi sploh zanesljivi in ali je tehnologija že zadostno pripravljena za tovrstne primere?

Primer slike, kjer sistem za zaznavanje obraza ne zazna temnopoltih ljudi

Vaša reakcija na članek?

Arharhttps://hop.si/
Organizator e-športnih dogodkov, pisec e-športnih novic, oboževalec streljačin in igre World of Warcraft.

Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

Sveže novice na email!