Od modifikacije do legende: zgodovina igre Counter-Strike

Ste se kdaj spraševali kako je nastala igra Counter-Strike: Global Offensive, ki je v današnjih časih še vedno ena izmed najpopularnejših prvoosebnih, večigralskih streljačin? Če vas zanima celotna zgodovina igre Counter-Strike, je tale članek kot nalašč napisan za vas.

Od kod izvira ime Counter Strike ?

Vse se je začelo z eno najpopularnejših iger devetdesetih let, ki sliši na ime Half-Life. Zagotovo ste že slišali za ta naslov, ki sicer še vedno ni dobil tretjega nadaljevanja, pa čeprav so vsi oboževalci že zelo nestrpni.

Half-Life je 19. novembra 1998 razvilo podjetje Valve, izdal pa ga je založnik Sierra Entertainment. Igralci smo postavljeni v vlogo znanstvenika Gordona Freemana, ki se mora prebiti iz podzemnega laboratorija. Igro je bilo moč igrati le na osebnem računalniku z operacijskim sistemom Microsoft Windows. Half Life je bil tako popularen, da so tudi igralci razvijali svoje mode, med katerim se je znašel tudi Counter-Strike.

Half Life: Counter Strike

Counter-Strike je bil torej poseben mod, ki ga je razvil kanadski programer Minh “Gooseman” Le, ki je prej sicer že razvijal mode za igri Quake in Action Quake 2. Pomagal mu je tudi Jess Clife, s katerim pa sta se predstavljala z imenom Counter Strike Team. Njun Half-Life mod se je imenoval Counter-Strike Beta in je vseboval “le” 4 mape ter 9 orožij. Pred uradnim izidom je omenjeni mod prejel kar 7 različic, ki so odpravljale različne napake in v igro dodajale cel kup sprememb.

Counter Strike 1.0

Po dveh letih razvoja, se je v letu 2000 Valve tudi uradno vmešal v projekt, imenovan Counter-Strike. Takrat sta se Minh Le in Jess Cliffe povezala z razvijalcem Barking Dog, ki je spočel Beta različico 5.0, saj je bil idejni vodja Minh Le preveč zaposlen s študijem.

Barking Dog je razvil kar 90% Beta 5.0 različice, kjer so odpravili cel kup hroščev in kodo naredili bolj berljivo. Aprila 2000 pa je na dan priskakljala novica, da sta se Counter-Strike Team in Valve odločila za sodelovanje in da bo mod Counter-Strike prišel tudi kot uraden dodatek v naslednji posodobitvi igre Half-Life.

Čeprav ni to uradno zapisano, naj bi Valve v celoti odkupil pravice do moda, ki je bil v različici Counter-Strike 1.0 izdan 9. novembra 2000. Igral se je lahko le v lokalnih omrežjih, vseboval pa je eni izmed dveh najbolj priljubljenih map – De_Assault in De_Cbble.

Counter-Strike 1.1-5

Sledilo je ogromno posodobitev igre, v katerih so med drugim dodali tudi znani Valve Anti Cheat, ki naj bi premešal štrene vsem hekerjem. V različici Counter-Strike 1.1 je prišla tudi najbolj znana mapa, ki je igrana še danes, De_Dust 2, poleg nje pa so prišle še Inferno, Vertigo, Rotterdam in ostale. Različica 1.5 je bila tudi zadnja pred največjo igro tistega časa, Counter Strike 1.6.

Rezultat iskanja slik za counter strike lan

Counter Strike 1.6

1.6 je bila največja posodobitev igre tistega časa, saj je vnesla čisto nov grafični vmesnik in cel kup posodobitev. Dodani sta bili novi orožji IDF Defender in Clarion 5.56, spremenjenih je bilo večina map, CT-ji so dobili Riot Shield, igralci pa so lahko končno igrali tudi izven lokalnega omrežja.

Rezultat iskanja slik za counter strike 1.6

Counter-Strike: Condition Zero

Nato je sledila prva večja polomija, imenovana Condition Zero. V sodelovanju z Valvom, sta jo razvila še Turtle Rock Studios in Gearbox Software. Igra je vsebovala grafično izboljšane teksture a ni zadovoljila apetitov igralcev.

Glavna razlika je bila v tem, da je igra omogočala tako enoigralsko kot tudi večigralsko različico. Enoigralska različica je vsebovala kampanjo imenovano “The Deleted Scenes”, kjer smo bili postavljeni v vlogo policaja oz. Counter Terrorista. Misije so vsebovale naloge kot so denimo ubij tri nasprotnike z določenim orožjem in zmagaj rundo v 45 sekundah. Condition Zero je znan tudi po vpeljavi botov v igro, čeprav je bil Counter-Strike za Xbox prvi, ki je že vseboval malo bolj pametne bote.

Counter Strike: Source

Za največjim Counter Strike 1.6, je sledil Source. Igra je dobila ogromno grafičnih posodobitev, ki pa večini 1.6 igralcev niso bila všeč. Če boste igralce, ki so igrali Counter Strike 1.6 vprašali, katera igra je bila boljša 1.6 ali Source, bodo kot iz topa izstrelili, da je bil to prav 1.6.

Valve je za Counter Strike: Source uporabil nov pogon, ki pa ga presenetljivo uporablja še danes (seveda v močno nadgrajeni inačici).

Counter Strike: Global Offensive

In tukaj smo danes.

Global Offensive je izšel leta 2012 in je z nami že neverjetnih 7 let. Kdo bi si mislil, da je igra še vedno zelo igrana pa čeprav večjih posodobitev v igri praktično ni.

Predvsem gre “mladost” pripisovati začetkom igre “CS:GO”, ki niso bili blesteči.

Igra poleg ponovne grafične predelave ni vsebovala nič novega, napak v igri pa je bilo precej. Šele vpeljava rangov in ogromno popravkov so igro naredili zares igrano in so ob enem pripeljale tudi profesionalne igralce. Število igralcev sicer sedaj pričakovano pada, razlog pa je predvsem v novih Battle Royale igrah.

Za podobno potezo se je odločil tudi Valve, ki je v igro dodal Battle Royale način imenovan Danger Zone ter igro spremenil v brezplačno različico. Mnogi pravijo, da je bila to napaka in le klic v sili, saj nove Counter-Strike igre ni že več kot 7 let.

Ker je razvijalec Valve znan po tem, da si vzame čas preden izda novo igro, lahko tudi oboževalci franšize Counter-Strike čakamo še kar nekaj časa na nov del te že dolgo priljubljene franšize.

Rezultat iskanja slik za evolution counter strike
Counter Strike 1.0, Counter Strike Condition Zero, Counter Strike Source, Counter Strike Global Offensive

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime