Evropski parlament izglasoval Article 13 – internetni pekel

Na področju avtorskih pravic na internetu se obetajo ogromne spremembe. Evropski parlament je namreč z 348 glasovi ZA in 274 PROTI, uspešno izglasoval novo direktivo imenovano Article 13, ki omejuje deljenje določene vsebine na internetu.

Axel Voss, glavni pobudnik direktive je dosegel kar je hotel, saj imajo evropske članice sedaj dve leti časa, da v svoj zakonik uveljavijo omenjeno direktivo. Predvsem bo nov zakon prizadel socialna omrežja kot so Facebook, Twitter itd. ter platforme z videovsebinami kot so Twitch, Youtube in podobne. Zakon je nastal zaradi neuravnovešenosti avtorskih pravic na internetu, saj je bilo večina posnetkov oz. vsebine objavljenih brez dovoljenja imetnikov avtorskih pravic.

Tako bo moral npr. Youtube po vsej verjetnosti ustvariti še dodatne filtre, ki bodo preverjali posnetke, preden bodo te zares objavljeni in da ne vsebujejo vsebine, ki je avtorsko zaščitena. Problem bo torej nastal pri praktično vsej vsebini, saj bodo imetniki avtorskih pravic le zatirali ustvarjalce in s tem upočasnili in zmanjšali uporabo omenjenih omrežij.

Glasen NE so zakonu rekli vsi giganti kot so Twitter, Facebook, Youtube, Reddit in ostali, ki bodo morali ob primeru obstoja trenutne direktive, svoje strani prilagoditi in nadzirati objave vsakega posameznika. Prav tako bodo morale biti vse spletne strani pravno odgovorne, če se na njihovi strani pojavlja avtorsko zaščitena vsebina.

Veliko govora je bilo tudi o t.i. “meme-ih”, ki bi jih vsaka članica EU v državi tudi blokirala, saj so te ponavadi sestavljeni iz avtorsko zaščitene fotografije. Kaj vse bi moral YouTube storiti in kako sami vidijo težavo v direktivi Article 13, pa si lahko pogledate v spodnjem posnetku, ki je nastal v novembru lani.

Vaša reakcija na članek?

Arharhttps://hop.si/
Organizator e-športnih dogodkov, pisec e-športnih novic, oboževalec streljačin in igre World of Warcraft.

Sveže objave

Dobili smo prve “prave” slike PlayStation 5 konzole

Kako je videti PlayStation 5 konzola ni več nobena skrivnost. Sony je namreč že dolgo tega pokazal obliko konzole in kontrolerja DualSense,...

Serious Sam 4 dobil nov napovednik in zadeva je videti res slabo

Ne vem točno, kaj se plete po glavi založnika razvijalca Croteam, a občutek imam, da nekaj pri njih ne štima. V preteklosti...

Call of Duty: Black Ops – Cold War beta prihaja oktobra

Letošnji Call of Duty ima že tri naslove in morda bi bil čas, da Activision naredi iz Black Opsa povsem svojo franšizo,...

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

Sveže novice na email!