Včeraj se je pisala zgodovina, saj smo dobili prvo pravo sliko črne luknje

Včeraj je bil svet malce lepši. Namesto da bi vse naslove člankov polnile trapaste Hollywood zvezdnice tipa Kim Kardashian, smo se vsi čudili misterijem širnega vesolja.

Preko 200 astronomov v 20 različnih državah je združilo skupaj moči in teleskope in plod njihovega dela je prva slika črne luknje, katera velja za eno najmočnejših sil v vesolju, ki je presneto težko opazovati.

Razlog tega je dejstvo, da črna luknja vase posrka vse, kar se nahaja okoli nje, tudi svetlobo, zato so znanstveniki morali prilagoditi teleskope, da so ti lahko ujeli svetlobo na samem robu črne luknje – ta del se imenuje dogodkovno obzorje oz. “event horizon”.

Astronomi so za uspešno sliko uporabili 8 teleskopov, ti pa so bili razporejeni po svetu in skupaj ustvarili mrežo, imenovano Event Horizon Telescope Array. Vsi od njih niso bili namenjeni za takšno nalogo, zato jih je bilo potrebno najprej nadgraditi z novo strojno opremo ter jih opremiti z atomskimi urami.

Eden od osmih teleskopov se je nahajal na Antarktiki, vsi skupaj pa so sestavili mrežo Event Horizon Telescope Array.

Končni rezultat je bil tako močan skupni teleskop, da bi z njim lahko stali v Washingtonu in preko njega razbrali potankosti kovanca, kateri bi se nahajal v Los Angelesu.

In takšno moč so astronomi potrebovali, saj je bila njihova tarča središče galaksije Messier 87, ta pa je od Zemlje oddaljena 55 milijonov svetlobnih let.

To je res zgodovinski dosežek in zagotovo bo slika ponudila nekaj novih informacij v to skrivnostno silo, ki vlada celotnemu vesolju.

Na algoritmu za zajetje slike je dolgo časa delala Katie Bouman in spodaj si lahko ogledate njeno reakcijo, ko je pred sabo končno videla plod svojega dela.

Slika je zahtevala tudi svoj strojni davek, saj je za svoje rojstvo zahtevala 5 petabajtov podatkov, kar je več kot 5 milijonov gigabajtov. To je skoraj toliko, kolikor za svojo namestitev zahtevajo sodobne igre.

Kaj točno je črna luknja ter kako so astronomi sploh prišli do slike si lahko pogledate v spodnjem, priročnem videu.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime