Soustanovitelj Wikileaksa Julian Assange včeraj aretiran v Londonu

Dolga roka zakona je kar nekaj časa tipala za soustanoviteljem famozne spletne strani Wikileaks, Julianom Assangom.

Aretiran je bil na ekvadorski ambasadi v Londonu, saj se leta 2012 ni želel predati sodišču. Po aretaciji je bil odpeljan v sodišče v Southwark Crown, čaka pa ga do 12 mesecev zapora.

Julian se je zatekel na ekvadorsko ambasado, saj je bežal pred obtožbami posilstva, ki naj bi se zgodilo na Švedskem. Nalogu za aretacijo se je sicer izognil, vendar Švedi sedaj razmišljajo, da bi nadaljevali s primerom, preden temu leta 2020 poteče rok veljavnosti .

Assange je na ekvadorski ambasadi zaprosil za azil in ti so mu ga odobrili. Tako je tam prebil zadnjih sedem let in po aretaciji tip izgleda tak, kakor bi pričakoval od nekoga, ki je bil skoraj desetletje zaprt v hišo.

Ekvadorcem je dokončno prekipelo, ko so se na Wikileaks januarja 2019 pojavili novi dokumenti glede Vatikana. Predsednik Ekvadorja, Lenin Moreno, je izjavil, da je to dokaz, da se Assange še vedno meša med notranjo politiko tujih držav. Poleg tega naj bi tip na ambasadi blokiral kamere, se poskušal dokopati do zaupnih dokumentov, večkrat pa naj bi se sprl tudi s stražarji.

Zato so povabili Scotland Yard v svojo ambasado, Julianu pa preklicali azil. Tega poleg sojenja ter zapora v Veliki Britaniji, ga potrpežljivo čakajo še v ZDA.

Američani ga obožujejo, da sta skupaj s partnerko Chelsea Manning razkrila preko 700.000 zaupnih dokumentov ter videov. Američani so njegov podvig označili kot enega največjih vdorov med zaupne dokumente v zgodovini ZDA in zato ga čaka do pet let zapora.

Kje vse bo sedel Julian Assange še ni znano, saj se Britanci še niso odločili, ali ga bodo predali v ZDA, so mu pa obljubili, da ga ne bodo predali v državo, kjer ga lahko čaka mučenje ali pa smrtna kazen.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime