Tip preko USB naprave scvrl šolske PC-je in s tem povzročil 58.000 dolarjev škode

Vishwanath Akuthota je ime tipu, ki se mu je šolski sistem pošteno zameril.

27-letnik je bivši študent fakultete St. Rose, ki se nahaja v New Yorku. Očitno je imel s šolo neke neporavnane račune, saj se je tip domislil rešitve, kako jim povzročiti ogromno denarno škodo, za svoje zle namene pa se je poslužil navadnega USB ključka.

No, ta na prvi pogled izgleda kot navadna shramba, a v sebi skriva skrivnost. Gre za USB Killer ključek, ta pa se močno razlikuje od običajnih izdelkov za prenašanje datotek.

Ko ga namreč vstavimo v USB režo, prične vleči električni tok in ga v sebi shranjuje, dokler ne nabere napetosti okoli 240V. Takrat vso nakopičeno energijo sproži v USB reže, to pa stori večkrat v eni sekundi.

To seveda scvre vse povezane naprave, kot so PC komponente ter celo monitorje. Akuthotaju je tako uspelo uničiti 66 računalnikov in komponent, s tem pa je povzročil za 58.000 $ škode.

Tipa so zasačili in obsodili. Največji obsojajoči dokaz je dejstvo, da se je tip med dejanjem snemal preko svojega iPhona, te posnetke pa ima sedaj sodišče. Pametno, ni kaj.

Vishwanath Akuthota je svojo krivdo priznal na sodišču, sedaj pa ga čaka sojenje 12. avgusta 2019. Doleteti ga zna do deset let zaporne kazni ter denarna globa v višini 250.000 dolarjev.

USB Killer je dejansko legalna naprava, njen namen pa je testiranje prednapetostnih zaščit. Na uradni strani se ga da kupiti za 54 €, uporabljajo pa ga tudi večja podjetja kot so Microsoft ter Samsung.

Kako zadeva izgleda v akciji si lahko pogledate v spodnjem posnetku.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime