Kako akcijske video igre vplivajo na naše možgane? Udeležite se prve takšne raziskave v Sloveniji!

Na nas je obrnila bralka Neža in za svojo diplomsko nalogo si je izbrala zanimivo temo. Želi namreč raziskati, če ima igranje akcijskih iger kakšen vpliv na naše možgane in na našo sposobnost dojemanja oz. na naše kognitivne sposobnosti.

Raziskava je zelo zanimiva in. kot nam je znano, je tudi prva taka v Sloveniji zato njen projekt z največjim veseljem delimo tudi z našimi bralci. Ankete se lahko udeležite s klikom na spodnji gumb tako igralci kot tudi tisti, ki so vam igričarske pustolovščine tuje, več pa bo povedala Neža s svojimi besedami.


Video igre so v današnjem času in družbi zelo popularne. Na svetu je okoli 2,2 milijarde ljudi, ki igra video igre, ta številka pa se bo v prihodnosti še povečevala. V letu 2018 so v ZDA izmed vseh video iger prodali 25,9 % strelskih iger, s čimer so se uvrstile na prvo mesto najbolje prodajanih zvrsti.

Akcijske video igre (med katere raziskovalci uvrščajo predvsem strelske in akcijske RPG igre) imajo kar nekaj značilnosti, zaradi katerih bi lahko domnevali, da z njimi “treniramo” naše kognitivne sposobnosti. Igralec mora izredno hitro procesirati stvari na zaslonu, osredotočen mora biti na več objektov hkrati, izbrati pomembne informacije in prezreti nepomembne dražljaje ter se hkrati kompleksno odzivati. In še bi lahko naštevali.

Hkrati pa je v današnjem času vse več stereotipov o “gamerjih” – vsak je že slišal kakšnega in večinoma so negativni.

Kdo ima torej prav? Kaj je res in kaj ni?

Lahko igranje akcijskih video iger vpliva na boljše kognitivne sposobnosti – kot so pozornost, spomin, vidno zaznavanje in podobno? Se spretnosti, naučene prek video igre lahko prenesejo v drugačen kontekst? Bi bili igralci akcijskih video iger boljši pri reševanju kognitivnih nalog?

Vse to sem želela preveriti z raziskavo, ki primerja kognitivne sposobnosti igralcev akcijskih video iger in neigralcev video iger. Reševanje poteka prek spleta na računalniku in je malo drugačno od navadnih anket – gre za kognitivne teste, katere uporabljajo tudi na primer pri ocenjevanju pilotov.

Test lahko rešite tudi sami, če ste igralec akcijskih video iger ali če zelo redko igrate katere koli igre. Nahaja se na tej povezavi: https://kognitivniprofil.net

Rešujte prek računalnika z miško. Vse skupaj traja do 30 minut, pomembno je, da vas pri reševanju nihče ne zmoti in da ste mentalno optimalno pripravljeni (torej spočiti, trezni itd.). Po zaključku raziskave dobite tudi rezultate – svoje, da se primerjate z drugimi in tudi splošne izsledke – imajo slovenski igralci akcijskih video iger boljše kognitivne sposobnosti ali ne?

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime