Test napajalnika – Inter-Tech SAMA Forza 1200W

Na strani smo po testih premnogih ostalih komponent očitno dočakali tudi prvi test napajalnika, juhej! Žal moram dodati, da si (zaenkrat) še ne lastim opreme, s katero bi lahko podrobno testiral nihanje napetosti, a to ne pomeni, da bo napajalnik zlahka prestal vso zlorabo, ki mu jo nameravam nameniti.

Čast biti prvi med množico pripada Inter-Tech SAMA Forza 1200W. Na mestu je zahvala podjetju Inter-Tech, ki je prispevalo testni primerek.

Kakovostni napajalnik je ena izmed najpomembnejših komponent vsakega računalnika. Že res, da slehernik ne potrebuje 1200W moči, še zdaleč ne. Največkrat zadostuje že manj kot 500W, zato gre pri vrednostih nad 1000W navadno za ciljno skupino uporabnikov, ki vedo, zakaj potrebujejo takšen napajalnik – a previsoka moč ni še nikogar pokončala. Še več! Večina napajalnikov doseže najboljšo učinkovitost pri obremenitvi okoli 50%, zato se pri odločanju za nakup večinoma uporablja formula poraba sistema x 2, kajti tako bo poraba elektrike najnižja in ob tem se bo tudi napajalnik manj grel, s tem manj obrabljal in bo deloval dlje. Dodam še, da napajalnik iz vtičnice “vleče” toliko elektrike, kot jo sistem potrebuje, tako da brez skrbi, če računalnik porablja 500W bosta 700W in 1200W napajalnika porabljala enako, seveda če sta enako učinkovita.

Načeloma vse štima, v kolikor je kupec dovolj ozaveščen in v zahtevne mlinčke ne vgrajuje cenenih ali še huje, premalo zmogljivih cenenih napajalnikov. V tem primeru prej ali slej nastopijo težave, kot je vonj zažgane elektronike in sprememba računalnika v kup odpadne elektronike. Večji del krivde leži na proizvajalcih, ki na napajalnike, sploh v najcenejšem segmentu, lepijo pavšalne vrednosti, kjer je praktično vsaka enota 500W+, dejansko pa premore dobro polovico navedene vrednosti. Eden izmed njihovih trikov je seštevanje moči vseh linij, torej 12V, 3.3V in 5V. Dobljena moč še zdaleč ne izraža resnične vrednosti, saj sta v novodobnih sistemih 3.3V in 5V proti 12V zanemarljivo obremenjeni. Proizvajalci, ki dajo kaj nase, upoštevajo samo 12V linijo/e in še tam si kdaj vzamejo rezervo.


Tehnične podrobnosti


SAMA je zaenkrat evropskim kupcem precej neznana linija, ki cilja na premijsko linijo napajalnikov. Inter-Tech ima seveda tudi cenejše serije, kot so na primer Coba Nitrox Nobility, Coba Power, Coba Ces in večini bolj znani Argus ter Energon s pridihom pisarniških linij SL Plus ali SL.

Embalaža

Na škatli sivo črne barve je presenetljivo malo marketinškega materiala. Zgolj na zadnji strani proizvajalec oglašuje nekatere prednosti, kot so japonski kondenzatorji, enotna 12V linija, 100.000 ur življenjske dobe, pozornost pa pritegne tudi kar 10 letna garancijska doba, mmm sliši se lepo. Le kdo se brani dolge garancijske dobe?

Ob odprtju škatle nas pričaka skupek dveh vrečk iz blaga z modularnimi kabli, zraven njiju pa tudi napajalnik, zaščiten s sivim penastim modelom.

Izgled in dizajn

Če napajalnik ločimo od domovanja lahko takoj opazimo dokaj nestandarden dizajn. Napajalniki so ponavadi zelo sofisticirane štirikotne oblike, a tu so na vseh vogalih prehodi ovalni. Za popestritev izgleda so uporabili linije iz brušenega aluminija, kjer moraš biti ob rokovanju previden, da se ne urežeš na ostrem robu.

Zraven visoke teže hitro zapazimo par značilnih karakteristik. Črno srebrn (platinast) barvni dizajn, komplimentiran s sivim estetskim trakom s Platinum oznako ter napisoma Forza in High Quality Power Supply, ki se razprostirata na obeh straneh.

Eno stran prekrivajo karakteristike ter značilnosti, drugo pa mrežasta kovina, pod katero se nahaja ventilator.

Kot priteče visokocenovnikom je tudi tukaj dizajn popolnoma modularen. Ima izrazito prednost, saj lahko v ohišje namestiš samo kablovje, potrebno za delovanje sistema. Manj izpostavljena prednost pa je tudi možnost zamenjave kablov ali nakup preoblek, če se odločiš za določen ambient ohišja.

Glede na moč ima zraven kupček kablovja. Iz meni neznanega razloga, se na enem izmed kablov nahaja priključek za disketnik! In to na 170€ napajalniku. Še vedno kar ne morem verjeti, da ga proizvajalci v 21. stoletju še zmeraj tovarniško podpirajo. Peščica ljudi, ki ga dejansko potrebuje, lahko nabavi jebene adapterje iz Ebay. Ampak resnično – prosim, dovolj je bilo.

Vsi kabli so oblečeni v elastično preobleko, za lepši izgled in manj težav pri urejanju in napeljevanju. Dolžina je zadovoljiva in težav nisem imel niti pri večjem Tower ohišju.

20+4pin za osnovno ploščo je kompatibilen tudi s starejšimi BTX priključki (da se ga razdeliti na 20pin+4pin). Zraven prejmeš še priključka za napajanje procesorja. Eden izmed njiju je 4+4pin, drugi pa 8pin. Da napajalnik dejansko upraviči svojih 1200W mora omogočati priklop kar nekaj grafičnih kartic. Ni panike, štirje kabli s 6+2pin in 8pin bodo zadostili priklopu do štirih požeruhov.

Kablovje
– 1x ATX 20+4 pin ATX/BMX (osnovna plošča)
– 2x P8 oz P4+P4 EPS/ATX12V (procesor)
– 4x dvojni 6+2pin (grafična kartica)
– 3x SATA kabel z 4x5pin (trdi diski)
– 1x 2SATA+2xMolex+disketnik

Notranjost

Gremo stvar odpreti? Amm, kaj pa garancija… Naj ji bo lepa pot v onostranstvo… Prva stvar, ki pade v oči je ventilator podjetja Hong Hua. Začetek je obetaven, gre za firmo, ki ventilatorje po moji raziskavi prispeva vsaj v Antec EDGE in Corsair HXi liniji.

Kakorkoli, uporablja tradicionalen in preizkušen koncept krogličnega ležaja. Nimam pripomb, morda ne bo najtišji na trgu, a kljub temu je bil večino časa skoraj neslišen, kar se pri obremenitvah nad 750W spremeni.

Ventilator:
Proizvajalec: ONG HUA
Model: HA1225L12F-Z
Velikost: 120mm
Vetrnica: 7 delna
Poraba: 330 mA

Napajalnik je popolnoma modularen in učinkovit (pri naših testih je bila okoli 92%, kar ustreza platinum standardu). Notranjost vsebuje polno mostni dizajn z LLC konvertorji, sinhronizirano recifikacijo in DC-DC voltažnimi pretvorniki na sekundarni strani.

Kot InWin tudi Sama svoje napajalnike izdeluje sama. Uporabili so Nippon Chemicon kondenzatorje (delovanje do 105C) in nasploh gre za kakovostno izbiro komponentne sestave. Tudi kvaliteta spajkov je več kot spodobna.

Pri 1200W različici je 12V linija dizajnirana za do 98 amperov (en rail). Zlahka premore dovolj moči za še tako zahteven igričarski računalnik z večjim številom grafičnih kartic, prav tako bo kos večini delovnih postaj. Skladen je z ErP Lot 6 EU standardom, kar pomeni, da v mirovanju porabi manj kot 1W.

ZaščitaPrisotnaTestirano/Potrjeno
OVERVOLTAGE PROTECTION (OVP)DaDa / Da
UNDERVOLTAGE PROTECTION (EIA)Da Da / Da
SHORT-CIRCUIT PROTECTION (SCP)Da Da / Da
OVERCURRENT PROTECTION (OCP)DaDa / Da
OVERLOAD PROTECTION (OLP)DaDa / Da
OVERHEAT PROTECTION (OTP)DaDa / Da

Test

Ampak kaj se v resnici skriva za oznako 1200W? Po pričakovanjih 98A na 12V, kar je ena izmed prvih indikacij kakovostnega napajalnika. V novodobnih sistemih je linija 12V daleč najpomembnejša, kajti preko nje se napajajo tako procesor in osnovno ploščo kot tudi grafično kartico.

Kakovostni napajalniki število združek amperov na 12V liniji pripišejo k imenu napajalnika. Sama Forza naj bi po specifikacijah tako zmogla 98Ax12V=1176W, kar ob zaokrožitvi ustreza z oznako.

Če za primerjavo “lažnjivega” dizajna vzamemo nekoliko starejši in cenejši LC6450 V2.3 550W na njem zasledimo razdelitev na 2 raila, katera imata na enem 12V 16A in na drugem 12V 18A. Če jih seštejemo 34Ax12V=408W, kar je tudi dejanska zmogljivost napajalnika. Do številke 550W prideš šele, ko zraven prišteješ 3.3V in 5V.

Praviloma se vsi kakovostni napajalniki tržijo po dejanski 12V zmogljivosti, kjer Argus RGB-CM 750W dejansko premore 744W na 12V (vsaj naj bi, zato pa so tukaj testi 🙂 ).

Sama Forza FTX 1200W se poleg visoke zmogljivosti lahko pohvali tudi z 80Plus Platinum certifikatom, kar pomeni, da je izkoristek pri 20%, 50% in 100% obremenitvi vsaj 91, 94 in 90 odstoten.

Kot lahko vidimo v nadaljnjih testih napajalnik z lahkoto preseže minimalne ATX standarde.

Vsi tri testi so prikazali dobre rezultate in minimalne variacije so se nahajale v striktni 5% tolerančni meji, kar pomeni brezhibno delovanje računalnika. Napetost nekoliko pade zgolj ob največji obremenitvi.

Nihanje napetosti je v skrajnih mejah za 12V znašalo med 25mV in 33mV, za 5V med 5mV in 13mV in za 3.3V med 4mV in 12mV. ATX specifikacije določajo, da mora napajalnik imeti manj kot 120mV na 12V ali manj kot 50mV na 3.3V in 5V linijah. Rezultati so odlični in vse meritve se nahajajo znotraj specifikacij. Dobri so zlasti na 5V in 3.3V, medtem, ko mističnih 20mV na 12V napajalniku ni uspelo doseči. Je pa rezultat tudi tu kljub temu izvrsten.

OVP se je pri testu preobremenjenosti sprožil pri porabi 1307W, kar je pokazatelj delujoče zaščite.

Kaj reči, napajalnik je vse naše teste opravil izvrstno. Z 170€ žal ni najcenejši. Po podobni ceni se tržijo tudi nekateri zmogljivejši konkurenti, ceno pa kljub temu uspe upravičiti. 10 letna garancija je le češnja na vrhu torte zmogljivega in zanesljivega napajalnika. Ker 1200W napajalnik trenutno potrebuje le redko kdo, se ti za manj denarja splača ozreti po Sama Armor (5 let garancije) seriji, ki deli podobno zasnovo.

Razsodba

(+) Čist dizajn
(+) Več kot dovolj moči za še tako zahteven sistem
(+) Visoka učinkovitost
(+) Kakovostni gradniki
(+) Prisotne so vse zaščite, ki bi si jih lahko zamislil
(+) Količina in dolžina kablov
(+) Popolna modularnost
(+) 10 let garancije
(+/-) Relativno ugodna cena
(+/-) Priklop za disketnik? Zakaj!?
(+/-) Sicer tih, a ventilator se sliši pri porabi nad 800W
(-) Ostri aluminijasti robovi

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Sama FTX-1200W Forza je odličen napajalnik za zahtevne uporabnike. Vsi naši testi so prikazali odlične rezultate v tem cenovnem spektru in združeno s kvalitetno izgradnjo in desetimi leti garancije napajalnik zlahka priporočimo za zahtevnejše računalniške sisteme. Edini kritiki se nahajata v ostrih robovih ter rahli glasnosti v visoki obremenitvi, kar precej pove.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Sama FTX-1200W Forza je odličen napajalnik za zahtevne uporabnike. Vsi naši testi so prikazali odlične rezultate v tem cenovnem spektru in združeno s kvalitetno izgradnjo in desetimi leti garancije napajalnik zlahka priporočimo za zahtevnejše računalniške sisteme. Edini kritiki se nahajata v ostrih robovih ter rahli glasnosti v visoki obremenitvi, kar precej pove.Test napajalnika - Inter-Tech SAMA Forza 1200W