Valve končno razkril svojo VR napravo Index in ta ne bo ravno poceni

Pred nami je nova generacija VR naprav in tako kot pri prejšnji, bosta prihodnost kovali podjetji Oculus ter HTC. A v ring je stopil nov izzivalec in sicer je to Valve, katerega poznamo predvsem po njegovi Steam trgovini.

Valve je sicer bil dolga leta v partnerstvu s podjetjem HTC in skupaj sta proizvedla VR napravo Vive. Nova očala, imenovana Index, pa bo od glave do pet povsem Valvov izdelek in včeraj so končno izdali več informacij glede tega sistema.

Tole so uradne specifikacije:

  • 1440×1600 ločljivost vsakega očesa
  • Ogromen FOV
  • 120Hz osveževalna frekvenca s podporo za 144Hz
  • Vgrajeni zvočniki, ki se ne bodo dotikali ušes
  • Senzorji 2.0
  • LCD zasloni, ki bodo imeli več podpikslov kot OLED zasloni

Pri VR izkušnji je že dolgo problem SDE oz. Screen Door Effect. To lahko vsak uporabnik naprave vidi kot kvadratke pikslov, ki znajo biti pri izkušnji precej moteči. Valve pravi, da pri temu vloge ne igra samo resolucija. Indexovi zasloni naj bi vsebovali boljše “polnjenje” pikslov, kar lahko vidimo na spodnji sliki. Tako naj bi bil SDE še vedno prisoten, a bo tu precej manj moteč

Valve se je prav tako pohvalil, da bo Index vseboval namestitev leč, ki bo ustrezala praktično vsakemu uporabniku. Leče bodo precej bližje našim očem in tako bo naš razgled oz. FOV veliko širši kot pri vseh drugih napravah.

Morda najbolj zanimivi so kontrolerji. Ti so povsem drugačni od tistih, ki jih ponujajo Vive naprave, saj bo vsak od njih vseboval kar 87 individualnih senzorjev. To pomeni, da bodo novi kontrolerji spremljali gibe vsakega prsta in z njimi bomo lahko počeli finomehanične operacije, ki prej niso bile možne.

Dobra novica je, da bodo novi kontrolerji delovali tudi s starejšimi senzorji, ki so bili prisotni pri Vive napravah, saj bodo vsebovali tudi gobice in gumbe, poleg tega pa bo pristona tudi sledilna ploščica.

Razodete so bile tudi cene in Index ne bo ravno poceni naprava.

Očala bomo lahko kupili posebej in če si že lastimo HTC Vive, lahko za igranje uporabimo starejše senzorje ter tudi kontrolerje. Samo očala nas bodo oštela za 539 €, če pa si bomo želeli tako kontrolerje kot tudi očala, pa bo naš bančni račun utrpel 799 € škode. Na voljo je tudi polna različica Indexa, ki vsebuje VR očala, kontrolerje ter senzorje, to pa nas bo prišlo 1.079 €.

Index bo v času pisanja na voljo za prednaročilo že čez 6 ur, zadevo pa naj bi začeli odpošiljati nekje v juniju.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime