150 delavcev protestno zapustilo Riotove pisarne

Razvijalec Riot stoji za popularno večigralsko igro League of Legends in to dejstvo je znano vsakemu, ki vsaj malce spremlja igričarsko industrijo.

Se pa razvijalec kopa še z drugimi problemi, ki se tičejo predvsem njihove delovne sile. Lani je spletna stran Kotaku razkrila, da se v njihovih pisarnah izvaja še kaj drugega kot pa samo programiranje. Na površje so namreč privrele informacije o seksualnem nadlegovanju ter o diskriminaciji spolov.

Riot je sicer obljubil, da se bo poboljšal in bil v prihodnosti povsem transparenten, vendar se to ni zgodilo. Opolzkih dejanj sta bila obtožena dva delavca na vodstvenih pozicijah, a kljub precej prepričljivim obtožbam svojega delovnega mesta nista zapustila.

Delavci so zaradi diskriminacije začeli tožiti podjetje, Riot pa je dva od tožnikov pozval k zasebni arbitraži, kjer nista prisotna sodnik ali pa porota.

Delavcem je tako prekipelo in so danes protestno zapustili pisarne. Kar 120 zaposlenih je zapustilo svoje delovne prostore in se zbralo na enemu mestu, kjer so v rokah držali transparente ter podali nekaj govorov na mikrofonu.

Ena od zaposlenih je na mikrofonu izjavila, da bo v dveh tednih podala svojo odpoved: “Odhajam, ker ne želim videti ljudi, ki so bili pri Riotu na vodstvenih pozicijah zaščiteni.” Dodala je še, da je bila označena kot rizik in da na delovnem mestu ni želela več preživljati časa z možem, saj se je bala, da bo tudi on označen za rizično osebo.

Eden od protestnikov je še povedal, da vse odkar so na plano prilezle obtožbe glede seksualnega nadlegovanja ni Riot storil še ene stvari, ki bi situacijo izboljšala. Organizatorka protesta je na koncu dodala, da ima Riot za spremembe čas do 16. maja, drugače bo organiziran nov shod, ki je bil tokrat imenovan Rioters Unplugged.

To prvi takšen protestni shod večjega razvijalca in protestniki upajo, da bo njihova poteza navdihnila tudi druge, ki se na svojih delovnih mestih borijo s podobnimi problemi. Igričarska industrija zadnje čase ne izgleda ravno zabavno mesto, kjer bi si nekdo iskal kariero. Poleg obtožb glede seksualnega nadlegovanja in diskriminacije čedalje več zaposlenih govori tudi o brutalnih delovnih urah, saj nekateri na teden v pisarnah preživijo tudi čez 100 ur. Velikokrat se igralci ne zavedajo, da za vsemi temi igrami stoji resnične osebe in da razvojni studio ni samo ena entiteta ampak cela ekipa različnih ljudi, ki si zaslužijo normalne delovne pogoje in upamo, da bodo vsi ti protesti privedli do lepše industrije iger.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime