N26 vs Revolut – primerjava spletnih bank

Nekaj časa nazaj smo spisali članek o prvi spletni banki N26, ki bo tudi v Sloveniji omogočala plačevanje preko sistema Apple Pay.

Kar nekaj ljudi je naredilo primerjavo s še eno spletno banko, ki se imenuje Revolut. Ta je med Slovenci malce bolj priljubljena, zato je na mestu, da naredimo primerjavo obeh in skupaj iz tega potegnemo nekaj zaključkov.

N26

Spletna banka N26 je svoje rojstvo doživela v Nemčiji januarja 2015. Od takrat je po svetu nabrala preko 2 milijona uporabnikov in ljudje so z njenim poslovanjem zadovoljni, saj boste na spletu odkrili kar nekaj pozitivnih kritik.

Pri N26 dobite svojo IBAN številko bančnega računa, kar vam omogoča, da na svoj račun dobivate nakazila kot je denimo plača. Ker gre za spletno banko seveda odpade poslovanje s fizičnim denarjem ali pa preko čekov.

N26 je leta 2016 pridobila evropsko licenco za bančništvo in vsa vaša sredstva sredstva krije nemška bančna garancija, kar pomeni, da bo vaš denar vedno na varnem.

Svoj račun ustvarite preko spleta (klikni me), svojo identiteto pa morate potrditi preko videoklica. Po uspešni verifikaciji boste preko pošte prejeli Mastercard debetno kartico, ki vam bo omogočala 5 brezplačnih dvigov na bankomatih. Če to številko presežete boste za vsak nadaljnji dvig primorani plačati dodatna 2 evra, to pa ne velja za tujino.

Tam so vsi dvigi brezplačni, razen če dvigate valute, ki niso v evrih. V temu primeru vam bo zaračunana dodatna provizija, v vrednosti 1,7%.

Ob nakupih vam ne bo zaračunana nobena dodatna provizija, tudi če kupujete izdelke v drugih valutah.

Banka N26 je leta 2016 svojo pot začela samo kot aplikacija, od takrat pa uporabniki, kot omenjeno, prejmete tudi fizično kartico. Poleg tega vam aplikacija pametno razporedi vse opravljene nakupe, podprto pa je tudi plačevanje preko sistemov Apple Pay ter Google Pay. Vse svoje transakcije lahko izvajate preko aplikacije ter tudi preko PC-ja.

Revolut

Revolut (klikni me) je svoj štart doživel v Veliki Britaniji leta 2015. V temu času so nabrali malce več uporabnikov kot N26, saj imajo po svetu preko 3 milijonov članov.

Pridružitev je brezplačna, prav tako pridobitev svoj IBAN bančni račun za nakazila. Za fizično kartico boste morali doplačati stroške pošiljanja, v višini 6 €.

Revolut je leta 2018 pridobila evropsko licenco za bančništvo, a samo v Litvi. Vsa vaša sredstva bodo eventualno zavarovana s strani European Deposit Insurance Schema (EDIS), ki pa zaenkrat ne obstaja.

Pri Revolutu boste prejeli predplačniško debetno kartico, vsak mesec pa boste lahko zapravili do 5000 €. Če boste presegli mejo petih tisočakov, vas čaka provizija v višini 0,5%.

Drugačno je tudi dviganje na bankomatih, saj boste vsak mesec lahko dvignili do 200 €, po temu pa boste pri vsakemu dvigu morali doplačati dodatna 2% provizije.

Dokazovanje svoje identitete je drugačno kot pri N26, saj ne opravite nobenega videoklica ampak samo pošljete sliko svojega osebnega dokumenta.

Tako kot pri N26 vas ne čakajo nobene skrite provizije pri plačevanju.

Za razliko od N26, pa plačevanje preko Apple Paya ni podprto, lahko pa plačujete preko Google Paya. Prav tako svojih transakcij ne morete upravljati preko PC-ja, ampak zgolj preko aplikacije.

N26REVOLUT
Letna pristojbinaBrezBrez
Dostava debetne karticeBrezplačno6 €
BankomatiPrvih 5 dvigov brezplačnih,
kasneje 2 € za vsak dvig
Prvih 200 € brezplačnih,
kasneje 2% provizije.
Dvig na bankomatih
v drugi valuti
Pri dvigu nad 200 €,
2% provizija
Provizija 1.7%
Plačila v tujih valutahPrvih 5000 € brez provizije,
kasneje 0.5%
Brez provizije
Neposredne bremenitveDaDa
Nakazilo plačeDaDa
Polna evropska
licenca za bančništvo
DaNe
Uporaba na PC-juDaNe
Apple PayDaNe
Google Pay DaDa

Skupno gledano razlike niso ravno ogromne, vseeno pa N26 preprosto ponuja več. Omogočeno ima plačevanje preko sistema Apple Pay, ima polno licenco za bančništvo preko cele Evrope, svoje transakcije pa lahko nadzirate tako preko aplikacije kot tudi PC-ja.

Ustvarite svoj N26 račun s klikom na povezavo – klikni me.
Ustvarite Revolut račun s klikom na povezavo – klikni me.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

6 KOMENTARJI

  1. Kolegica ravnokar prejela Mastercard od Revoluta, in ni bilo za plačati nič. Tudi to bi bilo za popraviti.
    Poleg tega ne omenjate statistiko plačil, to Revolut sigurno ima, kaj pa N26?

  2. Spoštovani,

    sem Aleksandra Amon, študentka magistrskega študija financ in bančništva na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru. V sklopu raziskave na Inštitutu za finance in umetno inteligenco pod mentorstvom ddr. Timoteja Jagriča izvajamo analizo karakteristik uporabnikov Fintech bank.
    Ker ponudniki Fintech storitev zaradi varstva osebnih podatkov svojih komitentov ne morejo deliti kontaktov le-teh, smo potencialne anketirance iskali preko družabnih omrežij, forumov in spletnih strani o Fintech storitvah. Očitno je tukaj kar nekaj uporabnikov Fintech storitev, zato srčno upamo na Vaše sodelovanje.
    Prosili bi Vas, da si vzamete nekaj minut in izpolnite naslednji vprašalnik:
    https://1ka.arnes.si/Fintech
    S svojimi odgovori boste pomembno pripomogli k raziskovalnemu procesu. Za vse zbrane podatke bo zagotovljena popolna anonimnost. V analizi se bodo objavili zgolj zbirni rezultati za vse anketirance skupaj.
    V kolikor Vas izsledki raziskave interesirajo, lahko pustite svoj kontakt na koncu vprašalnika in Vas bomo o njih obvestili.

    Hvala za Vaš čas in prijazen pozdrav,
    Aleksandra Amon, dipl. ekon. (UN)

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime