Amazon izdal prenovljeni bralnik Kindle, ki vas bo stal manj kot 100 €

Približujejo se dopusti in čeprav zaenkrat zunaj vladajo nekoliko nizke temperature, nekateri med nami že opravljamo zadnje rezervacije apartmajev na morju.

Ne vem sicer kako je pri vas, a osebno mi pri poležavanju na plažah hitro postane dolgčas zato na dopust s sabo vedno jemljem lepo dozo pripomočkov. Med njimi se vedno tudi znajde lepa zbirka knjig, a ravno tu sem naletel na težavo prenosljivosti in prav bi mi prišla kakšna manjša a še vedno močna priprava.

Troganje knjižnice zna včasih zavzeti čisto preveč prostora pri prtljagi, poleg tega pa so knjige tudi precej občutljive in jih je malce nerodno prijemati, takoj ko pridemo iz vode.

K sreči za to obstaja idealna rešitev, imenuje pa se e-bralnik.

Te, ponavadi precej majhne napravice, nam omogočajo, da s sabo odnesemo na tisoče knjig, izkušnja branja pa je tako pristna, da imamo že praktično občutek, da pred sabo držimo pravo knjigo. Sicer je občutek držanja pravega papirja neprekosljiv, a določeni e-bralniki se mu prekleto približajo.


VIDEO PREGLED


Majhen a kompakten

Najbolj znani predstavnik bralnikov je podjetje Amazon, njihov e-bralnik Kindle pa je praktično postal sinonim za prenosne, digitalne knjižice. Kindla smo dobili že v mnogih verzijah in nadgradnjah, tako da je na Amazonu že kar malce težko vedeti, katero inačico si trenutno ogledujemo.

Kindle zna na promocijskih slikah izgledati veliko večji kot pa dejansko je. Tu je realen prikaz, za mero je zraven moja Krpanova roka.

V naše roke je pred kratkim prispela prenovljena verzija Kindle bralnika, ta pa je v trgovini označen preprosto z letnico 2019. Na prvi pogled se od svojih predhodnikov ne razlikuje bistveno, ampak ta mali bralnik vsebuje nekaj zelo privlačnega. Njegova cena je namreč manj kot 100 €, poleg tega pa vsebuje vgrajeno osvetlitev zaslona. Kindle z osvetljenim ekranom še nikoli ni bil tako poceni in je to v bistvu njegova najboljša in najbolj privlačna lastnost.

Če gledate slike izdelke na Amazonu, boste morda dobili napačen vtis glede velikosti naprave in ob odprtju paketa znate biti najprej neprijetno presenečeni. Kindle 2019 vsebuje vsega 6-inčni zaslon, kar zna biti za koga, vajenega tablic, preprosto premajhno. A dobra lastnost tega je, da bralnik zlahka pospravite v malce večji žep in že se lahko odpravite na pot.

Dobra ideja je, da si kupite kakšno zaščito za zaslon, saj znate hitro pozabiti, da se nekaj nahaja v vašem žepu. Kindle je sicer na zadnji strani in ob stranicah obdan z gumo, kar ga nekoliko zaščiti pred padci, hkrati pa gumijasta prevleka poskrbi za boljši oprijem.

Specifikacije

Če se spustimo malce v specifikacije, te niso ravno impresivne in na temu mestu ni za pisati nekih širnih alinej. Zaslon ima ločljivost 167 dpi, kar je precej malo v primerjavi z dražjim inačicami, katere tipično štejejo 300 ppi. Naprava je stilistično čista in praktično brez gumbov.

Zaslon resda ni najboljše ločljivosti a ta pomanjkljivost je veliko manj moteča, kot pa bi si mislili.

Na spodnji strani se nahaja vhod za polnjenje Micro USB in kar malce sem razočaran, da Amazon ni presedlal na USB-C, ki je tako rekoč postal standard polnilnih vhodov. Poleg se nahaja edini gumb, preko napravo zbudimo iz spanja ali pa jo ugasnemo. Paket zaokroži osvetljava zaslona, ki jo lahko prilagajamo glede na temačnost okolja ter močno vzdržljiva baterija, zaradi katere lahko napravo neprestano uporabljamo tudi po en teden, pa še bo imela v sebi nekaj soka. Pod pokrovom nas čaka še 6 GB shrambe, kar je dovolj za tisoče knjig in dvomim, da boste kdaj kmalu zadevo zapolnili.

Bralna izkušnja

Preden se lotimo branja, najprej pritisnemo na gumb in napravo zbudimo iz spanja. Potem še podrsamo po zaslonu in zabava se lahko prične.

V naši knjižnici izberemo svojo knjigo in tu zna zmotiti malce majhna ločljivost, ki platnice knjig ne izriše v vseh njihovih podrobnostih. Ta težava se zna pojaviti tudi pri dejanskemu branju, še posebej če imamo črke nastavljene na premajhno velikost. A velik minus to ni, težavo zlahka odpravimo s povečavo pisave ali izberemo kakšno pred-pripravljeno postavitev strani, ki na zaslon spravi manj teksta za lažjo bralno izkušnjo.

Bralnik opravi točno to kar je njegova glavna naloga: branje v vseh pogojih.

Kot rečeno, dodatnih tipk ni in tako za obračanje strani tapknemo ali pa podrsamo po stranici zaslona. Če nam je slučajno kakšna beseda tuja, jo s pritiskom zaslona označimo in izpisala se nam bo priročna definicija besede. Spodnja številka nam kaže koliko odstotkov knjige smo že prebrali in koliko časa bomo še potrebovali za zaključek poglavja ali pa celo koliko ur in minut nas čaka do konca knjige.

Pri branju v temi nam na pomoč priskoči osvetljen zaslon, ki ga lahko prilagajamo. Žal se svetloba ne prilagodi samodejno na osvetlitev prostora, prav tako manjka opcija zapolnitve z “modro svetlobo”, ob kateri bi ob slabo osvetljenih okoliših manj naprezali oči. Pride pa osvetlitev prav tudi pri branju na močnem soncu, saj zaradi tehnologije e-ink in nastavitve svetlobe lahko nemoteno beremo dalje, zaslon pa daje vtis prave knjige, kjer nam oči ne kvari zaslepujoč ekran.

Dodatne možnosti in sladkorčki

Če potapkamo zgornji del ekrana, se nam izrišejo dodatne opcije. Tako lahko prilagajamo vrsto pisave in njeno velikost. Prav tako se lahko povežemo v Amazon trgovino, ki je naša glavna destinacija za nakup knjig. Amazon ponuja možnost naročanja na servis Kindle Unlimited in tam si lahko mesečno izposodimo 10 knjig, storitev pa nas vsak mesec obere za desetaka (prve tri mesece nam jih časti Aamzon). Če smo naročeni na Amazon Prime, dobimo dostop do novih knjig in revij, žal pa med njimi ne bomo našli ravno velikih uspešnic. Katalog je sicer obširen, glede kvalitete knjig pa bi se lahko še pogovarjali.

Amazon trgovina ponuja posamezne nakupe knjig kot tudi naročnine na razne servise.

Kindle lahko povežemo tudi z spletno stranjo Goodreads, kjer nas praktično za vsako knjigo čakajo obširne recenzije bralcev in tako lahko vsako knjigo pred nakupom dodobra raziščemo.

Če posedujemo Audible račun, lahko namesto branja, knjige poslušamo. Kindle žal ne vsebuje vhoda za žične naprave, lahko pa ga preko povežemo z Bluetooth slušalkami.

Kindle na splet povežemo brezžično, kar je seveda nujno za nakup knjig, prisoten pa je tudi osnoven brskalnik, a je Kindle pri osveževanju slike malce počasen in “ghosting” slike naredi brskanje po internetu neprijetno izkušnjo. Ki je v bistvu niti ne potrebujemo, saj je njegova glavna naloga branje in osredotočenost na knjige zato bi mi bilo ljubše, da brskalnika sploh ne bi bilo.

Končna sodba

Skupno vzeto je novi Kindle priporočljiv nakup. Sicer sem pri opisu naštel manjše minuse, ki pa so v bistvu bonusi dražjih naprav in ne pokvarijo bralne izkušnje. Kindle je namenjen branju in prav vesel sem naprave, ki me osredotoči samo na listanje digitalnega papirja, kjer me zraven ne moti 10 drugih aplikacij kot so Facebook ali pa Instagram sporočila.

Najbolj privlačen vidik je zagotovo cena, saj je ta res nizka in skupaj znese nekaj čez 90 €. Kindle 2019 si lahko omislite na Amazonu, skupaj s poštnino pa nas vse skupaj obere za dobrih 97 €.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

Kompaktnost, osvetlitev in privlačna cena znajo narediti tega Kindla privlačnega marsikomu, ki so mu bile sicer te naprave vedno predrage.Amazon izdal prenovljeni bralnik Kindle, ki vas bo stal manj kot 100 €