Denuvo zaščitene igre padajo kot domine

Denuvo je med PC igričarji precej osovraženo ime. Gre namreč za zaščito pred piratiziranjem iger, ki vsem spletnim gusarjem predstavlja kar trd oreh. Pojavile so se tudi govorice, da Denuvo precej slabo vpliva na optimizacijo iger in storjene so bile nekatere primerjave, kjer je bil zabeležen občuten padec sličic na sekundo v primerjavi s piratsko inačico, ki je imela zaščito odstranjeno v .exe datoteki.

Kljub temu je Denuvo prisoten pri vseh večjih založnikih, saj je veliko bolj učinkovit od običajnih zaščit. Vse se da slej kot prej skrekati in nič drugače ni z Denuvom in to je podjetje priznalo tudi samo. A njihova naloga ni večna zaščita, ampak bolj želijo igro obvarovati v prvem tednu od izida. To jim je v preteklosti uspevalo, a v letu 2019 jim na področju protekcije ne gre prav od rok.

Sicer je Denuvo nekatere igre dobro zaščitil. Denimo Anno 1800 je star že en mesec in še vedno nima piratske inačice. Enako se je zgodilo z Mortal Kombat 11 ter The Division 2, a ta dva špila sta usmerjeno v večigralstvo in lomljenje njune kode ne bi imelo pravega smisla.

Pojavilo pa se je ogromno naslovov, kjer je Denuvo padel prej kot v enemu tednu. To se je denimo zgodilo nazadnje včeraj, ko se je na torrent sledilnikih pojavil RAGE 2 in špil ni bil star niti en dan. No, Denuvo v temu primeru ni ravno podlegel , saj je na Steam verziji še vedno živ, na Bethesda zaganjalniku pa se je pojavila izvršna datoteka brez zaščite. Krekerji so morali tako zaobiti samo Bethesdino osnovno zaščito, kar pa je bila očitno mala malica.

Podobna zadeva se je zgodila pri igri Devil May Cry 5, saj se je na spletu že prvi dan pojavila izvršna datoteka, ki ne vsebuje Denuvo zaščite. Še en Capcomov naslov, Resident Evil 2 Remake, je bil zlomljen šesti dan po izidu. Krekerji so enak čas potrebovali za Far Cry New Dawn, Metro Exodus pa je padel še prej, saj se je na torrent straneh pojavil že četrti dan po izidu.

Denuvo je tako pri založnikih zagotovo padel na slab glas in zanimivo bo videti, kako bo to vplivalo na nadaljnjo implementacijo zaščite v vse večje naslove.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime