Prvi test prihajajoče tretje generacije Ryzen procesorjev pricurljal na plano

V zadnjem letu se situacija na trgu procesorjev za običajne uporabnike spreminja, kajti dolgoletna prevlada modrega giganta Intel je začela kazati razpoke. AMD je po letih zaostajanja s prvo generacijo Ryzen procesorjev z Zen arhitekturo močno zmanjšal zaostanek, nato z drugo generacijo (ki je sicer le nadgradnja prve in imenovana Zen+) prišel še bližje, še posebno v nižjem cenovnem rangu, kjer po prodajnih številkah Ryzen 5 kraljuje nad Core i5, dolgoletnim sinonimom za gaming procesor. Svoje je dodala še Intelova težava z dobavljivostjo, ki je dodatno dvignila cene.

V višjem rangu Core i7 trenutno še ostaja vladar, toda razlike niso ravno velike. Testi iger na srednjih podrobnostih v ločljivosti 1920×1080 z RTX 2080 Ti pač niso ravno pravi pokazatelj realnega stanja, kjer je omejitev praktično vedno grafična kartica, še posebno na višjih ločljivostih. Ryzen procesorji ponujajo za manj denarja več jeder, toda čista gaming s kar največ sličicami na sekundo je zaradi boljše zmogljivosti posameznega jedra in višjih frekvenc, še posebno po navitju, ostala domena Intelov.

Da AMD pripravlja novo arhitekturo Zen 2 za tretjo generacijo Ryzen procesorjev vemo že nekaj časa. Znano je, da bo AMD prvič v zgodovini imel naprednejši proizvodni proces v primerjavi s prvimi 7 nm procesorji. Na plano so prišle govorice o 12 in celo 16 jedrnih procesorjih, ki so sedaj praktično potrjene. Toda jedra niso vse, še posebno ne za igre. Toda AMD bo kot kaže udaril tudi tu in govori se o 10% izboljšanju zmogljivosti posameznega jedra ob isti frekvenci. Še več, tudi sama frekvenca naj bi bila višja, več virov je izpostavilo 12 jedrni procesor z boost frekvenco kar 5 GHz. Če vse to seštejemo ima AMD v rokah resnično kladivo, s katerim bo Intel močno udaril po prstih in giganta zbudil iz dolgoletnega spanja ob pomanjkanju konkurence.

Toda vse to so bile le govorice, ki pa kot kaže počasi postajajo realnost. Pred kratkim je namreč na splet pricurljala informacija o testu zaenkrat še neimenovane AMDjeve 16 jedrne pošasti, ki naj bi test Cinebench R15 opravila na frekvenci 4,2 GHz preko vseh jeder in dosegla rezultat 4278 točk!

Za primerjavo, osemjedrni Ryzen 7 2700X trenutne generacije v istem testu dosega samo 1808 točk, 16 jedrni Threadripper 2950X trenutne Zen+ generacije jih naračuna 3210. In primerjava z Intelom? Osemnajstjedrni i9-7980XE s cenovno nalepko okoli 2000 € je dosegel 3348 pik in je za dosego rezultata novega Ryzena potreboval močno navitje na 4,8 GHz. i7-9700k je zaradi nižjega števila jeder in odsotnosti HyperThreadinga seveda še nižje v okolici 1500 točk.

Rezultat je brez dvoma impresiven, toda končno sodbo bomo seveda podali, ko bodo procesorji končno na voljo in ko se pokaže kaj več od Cinebencha, ki nam gamerjem ne pove vsega. Naj še enkrat omenimo, da so vsi trenutni testi zaenkrat le nepreverjene govorice.

Več o Ryzen procesorjih tretje generacije naj bi bilo znano na prihajajočem sejmu Computex 2019, ki poteka med 28. majem in 1. junijem.

Če na trgu ni konkurence je za uporabnika vedno slabo, ker monopolist lahko spi na lovorikah, dostavlja minimalne izboljšave in prosto nastavlja cene, zato uspeh AMDja še posebno pozdravljamo. Slovenci še toliko bolj, ker AMD vlaga v naš trg z marketinškimi aktivnostmi, izdelkom dodaja igre in je med drugim pomagal pri vzpostavitvi ljubljanskega Stage One gaming bara ter s tem prispeval v slovensko gaming skupnost. Intel? Slovania, who that?

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime