Radeon RX 5700 naj bi bil za 10% hitrejši od RTX 2070

AMD se pripravlja za nov udarec proti svojemu največjemu konkurentu na področju grafičnih rešitev, NVIDII.

Na sejmu Computex 2019 so že razkrili novo serijo Ryzen procesorjev, katera zna na svojo stran pridobiti tudi koga, ki svojo zvestobo že leta in leta zaprisega Intelu. Sedaj pa je nastopil čas, da postanejo konkurenčni tudi na trgu grafičnih kartic, kjer sta zadnji seriji, Vega ter Radeon VII pustili precej mlačen vtis.

Tako so končno razkrili nove grafične kartice, serije RX 5000, katere bodo zasnovane na NAVI arhitekturi. Proizvodni proces bo 7nm, kartice pa bodo kompatibilne s PCIe Express 4.0. Najnovejše grafične pridobitve naj bi imele 1,5x boljšo porabo energije od predhodne generacije.

AMD je na predstavitvi novo grafiko RX 5700 postavil naproti RTX 2070 in ju primerjal v igri Strange Brigade. Njihov izdelek naj bi konkurenta premagal za 10%, je pa ta rezultat malce dvomljiv. Strange Brigade je namreč slaven po temu, da je to ena redkih iger, ki je Radeon VII postavil celo nad rezultate RTX 2080, saj je špil prav posebej optimiziran za AMD-jeve izdelke.

Več kot očitno pa je, da NAVI arhitektura ne bo vzela krone šampionu RTX 2080 Ti, saj ciljajo nekje srednji razred grafičnih kartic. Pomembno vlogo pri temu bo igrala zagotovo cena, žal pa AMD cenovnih postavk ni želel razkriti.

Omenili niso niti ray tracing tehnologije, zato se sumi, da tudi nova generacija ne bo podpirala napredne igre svetlobe in senc, ki jo že nekaj časa vsebujejo RTX grafične kartice.

AMD bo več razkril 10. junija, ko se bo odvil sejem E3, Radeon RX 5000 serijo pa naj bi na prodajnih policah ugledali 7. julija.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime