Primerjava najbolje ocenjenih serij na IMDb-ju: Breaking Bad vs Game of Thrones

Evo mene. Frišen iz že tretjega ogleda celotne serije Breaking Bad, v Sloveniji morda bolje poznane kot Kriva pota.

Ponovni ogled je posledica dejstva, da se je serija Igra prestolov nedavno zaključila in nobena skrivnost ni več, da finalna sezona ni ravno očarala vseh igralcev ampak jih je pustila razočarane in nezadovoljne. Kot bi se 8 let pripravljali na končni orgazem in eksplozivnost in nato nenadoma nekdo vstopi v sobo, te ujame spuščenih hlač in potem hitro zapre vrata, ti pa ostaneš osramočen, malce jezen, s trdim v roki.

Zato sem moral poiskati zamenjavo – serijo, ki ne razočara in, ki ob vsakem ogledu, ponudi nekaj novega in te po vsakemu končanemu delu prisili, da si tudi ob dveh zjutraj rečeš tisti vsem poznani stavek: “Samo še en del.”

Walter je v prvi sezoni popolnoma druga oseba kot kasneje v seriji.

In če katera serija pri meni vzbudi vse te občutke, je to zagotovo Breaking Bad.

Čeprav sta si Igra prestolov ter Kriva pota glede štorijalne podlage precej različni, sta si kljub temu podobni, saj obe odlikuje ena pomembna lastnost: dober scenarij.

Na eni strani imamo George R.R. Martina, ki je skozi tisoče in tisoče strani oživel fantazijski svet Westerosa, na drugi pa Vince Gilligana, ki je na male televizijske zaslone preko Breaking Bada, svet drog pripeljal v vsako dnevno sobo.

Kar težko je verjeti, da mineva že kar 6 let od konca serije, saj se ta še danes čuti sveža in polna genialnih idej ter preobratov, ki jih ne bi mogel predvideti tudi največji teoretik na Redditu. Vse štorijalne niti niso mogli predvideti niti scenaristi, to pa je posledica njihovega genialnega postopka pri pisanju scenarija.

Čeprav je zadeva resna, je prisotnih tudi nekaj smešnih trenutkov, ki malce razbijejo resnobnost.

George R.R. Martin je enkrat podal zanimivo izjavo glede različnih piscev, ki jih je razdelil na arhitekte in vrtnarje. Arhitekti imajo vse dogodke serije že predpripravljene: od začetka vedo, kako se bo zgodba odvila, kdaj bo kateri karakter umrl in kje se bo zgodil zaplet. Potem pa imaš tu vrtnarje, ki samo posadijo seme v zemljo in nikoli ne vedo, kakšno seme bo vzklilo in kakšne štorijalne veje se bodo razvile iz njega.

Ravno ta proces je uporabil Gilligan s svojo ekipo, saj so s scenaristi preživeli ogromno ur zaprti v sobi in tuhtali nadaljnji razplet dogajanja.

Vsako serijo nosijo močni liki, ki se morajo obnašati kot resnične osebe in sprejemati logične odločitve. Tako dobimo organsko razpletanje zgodbe, saj ne stojijo smernice tipa: “V drugi sezoni, petem delu mora umreti ta in ta karakter.” Smrti in razrešitve nastanejo kot posledica sprotnega pisanja in razpletanja štorijalnega klobčiča. Tako so se scenaristi pri pisanju postavili v vlogo karakterja in se spraševali: “Ok, to pa to se mi je zgodilo, kaj bi bil moj naslednji korak?”

Scenaristi so v pisanje vložili ogromno truda in originalnosti.

Zaradi tega liki na zaslonih zaživijo in gledalcem se na podlagi njihovih dejanj priljubijo ali pa jih zasovražijo. Pomembno je to, da z njimi spletejo čustveno vez in to je glavna stvar dobrega pisanja in tudi dobre televizije. Želiš gledati naprej. Hočeš vedeti kaj se bo zgodilo in kako se bo karakter spravil ven iz situacije, ki morda izgleda na prvi pogled brezizhodna.

In teh situacij ima Breaking Bad, navkljub precej preprosti premisi, cel kup. Izogibal se bom kvarnikov, saj res ne želim pokvariti izkušnje nobenemu novemu gledalcu, povedal bom samo koncept.

Štorija sledi Walter Whitu, ki živi povsem preprosto življenje učitelja kemija v srednji šoli. Nato enega dne nenadoma izve, da ima raka na pljučih. Zadeva je resna in Walter se odloči, da bo pred smrtjo finančno poskrbel za svojo družino. Potrebuje veliko denarja in to hitro, zato se za pomoč obrne svojemu bivšemu učencu/dilerju Jesse Pinkmanu. Skupaj se odločita proizvajati metamfetamin ter ga prodajati za masne denarce, a igra z drogami ni otročje opravilo.

Walter med svojim potovanjem naleti na kar nekaj psihopatov.

Glavni problem vseh novih serij, je da morajo že s prvo epizodo vase posrkati gledalca v svoj objem in ga ne izpustiti, dokler se ne odvije finalni del. Breaking Bad se pri temu ne zafrkava in že prvi prizor vas bo pustil odprtih ust in s polno glavo vprašanj. Zakaj ta tip stoji sredi ceste, bogu izza hrbta? Zakaj meri s pištolo? Zakaj se slišijo policijske sirene? Zakaj je v jarku parkirana prikolica? Zakaj je samo v spodnjicah? In zakaj je to tip, ki poznam iz vloge fotra, v seriji Malcom v sredini?

Ravno izbira Bryan Cranstona za vlogo glavnega protagonista me je pri začetku prve epizode pustila malce presenečenega. Kako boš preselil igralca, ki je znan predvsem po svoji komični vlogi, v takšno resno dramo? A že po koncu prvega dela, mi je postalo jasno: tip je perfekten igralec za ta karakter.

Šibki niso niti ostali. Aaron Paul je perfekten za vlogo Walterjevega bivšega učenca Jesseja, ki je od srednje šole naletel na težke čase prodajanja drog. Ravno on je glavni zaveznik Walterja in dvojec preživi skozi 5. sezon ogromno avantur, kjer je njun odnos vseskozi na robu razpada.

Naša dva glavna junaka se velikokrat skregata, a očitno je, da Walter na Jesseja ne gleda samo kot na sodelavca ampak ga obravnava tudi kot sina.

Enako se zgodi z Walterjevo ženo Skyler ter njegovim sinom Flynnom. Družina je pomemben aspekt serije in Walter želi narediti vse, da bo familija po njegovi smrti imela dovolj denarja. Žal pa igra z drogami ni hec in Walter mora konstanto žonglirati med nevarnimi situacijami, ki imajo velikokrat smrtonosne posledice ter njegovo družino, kjer igra vlogo preprostega, nedolžnega očeta in moža. Kljub vsem naporom se ta dva svetova pričneta zlivati drug v drugega in zame osebno je ravno ta vidik najprivlačnejši aspekt celotne serije.

Stopnjevanje je preprosto mojstrsko in kar se začne kot razmeroma varna avantura, skozi sezone napreduje v pravo kriminalno dramo. Močni karakterji, ki se ravnajo po pravilih logike, vas bodo po koncu vsake epizode držali privijačene pred zaslon. Da, to je ena tistih serij, kjer vas bo vsak konec dela pustil z vprašanji in roka se bo samodejno stegnila h kliku na naslednji del.

Konec nekaterih epizod je preprosto neverjeten.

Epizode obiljujejo s podrobnostmi in pozorni gledalec bo znal kakšen zaplet predvideti vnaprej. A to je daleč od tega, da bi bila serija predvidljiva. Ogromno je trenutkov, ko se karakterji znajdejo v situacijah, kjer se kot gledalec vprašaš: “To je to, ni šans da se izmaže iz tega.” A potem sledi presenetljiv razplet, ki je vedno logičen in ni privlečen za lase. Prav neverjetno je, kako je ustvarjalcem uspelo držati to napetost podajanja zgodbe skozi vseh pet sezon in to je ena redkih serij, kjer konec dejansko ne razočara.

Neslavna zadnja epizoda Igre prestolov drži povprečno oceno 4.3. Breaking Bad? 9.9!

Seveda IMBDb ni ravno glavni pokazatelj za kvaliteto serije, a vseeno da nekakšne smernice. Pričujoča ocena nam da vedeti, da je bil konec zadovoljiv in s to številko se moram strinjati.

Zaključek in v bistvu zadnja polovica 5. sezone je naravnost odlična. Združi vse, kar nas je navduševalo skozi celotno potovanje in štorijalno nit razplete tako, da ne ostanejo odprta vprašanja. Svoj zaključek dobijo vsi glavni in tudi stranski karakterji in gledalcu ne ostane drugega kot pa da ob koncu vstane in glasno zaploska.

Serija Kriva pota je zaradi vseh naštetih razlogov preprosto mojstrska zadeva, ki se redko zgodi na trgu TV nadaljevank. Ni dvoma, da imamo trenutno na voljo ogromno število različnih serij, a praktično nemogoče je ob istem trenutku na kup združiti odlične scenariste, režiserja, igralce ter producente, ki drug drugega dopolnjujejo na tak način.

Serija ima res neverjeten začetek in tudi konec.

Breaking Bad bo tako še dolgo vladal IMDb lestvicam in zagotovo boste ob koncu, ko boste ugledali poslednjo odjavno špico, žalostni, saj ste bili priča nečemu unikatnemu in skorajda neponovljivemu. A žalost je odveč, saj trenutno lahko spremljate serijo Better Call Saul, katera sledi prevarantskemu odvetniku Saulu, ki smo ga spoznali prav v Breaking Badu in ima že napovedano 5. sezono. Da bi bilo veselje še večje, pa nas v prihodnost čaka tudi film, ki bo nadaljeval zgodbo serije.

Če bi ji podal oceno, bi ji poklonil 5/5. Je čudovita izkušnja, ki jo lahko večkrat pogledate od začetka do konca in skoraj vedno bost ob vnovičnemu ogledu opazili kakšen nov detajl, ki se vam je poprej izmuznil. Zato ne vem sploh, kaj še čakate: daljinec v roke, saj vas na Netflixu potrpežljivo čaka prava poslastica, katera bo z vami ostala skozi vse življenje.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime