Prva generacija Ryzen procesorjev ne bo kompatibilna z novimi AMD matičnimi ploščami

AMD je ob najavi prve generacije Ryzen procesorjev obljubil, da bo držal matične plošče, zasnovane na AM4 čipovju, vse do leta 2020.

Tej obljubi se zaenkrat še ni odpovedal tudi pri najavi tretje generacije Ryzen procesorjev, vendar najnovejše matične plošče, zasnovane na X570 čipovju, ne bodo podpirale vseh Ryzen procesorjev.

Specifično gre za prvo generacijo kot so denimo Ryzen 7 1700 procesorji, ki na najnovejši matičnih ploščah preprosto ne bodo delovali.

Seveda to na običajnega kupca ne bo preveč vplivalo. Redko kdo bo šel kupiti najnovejšo X570 matično ploščo samo zato, da bo v njo vgradil ostareli procesor. Pametna odločitev je, da kupite tako procesor kot tudi matično skupaj ali pa v njo vgradite vsaj Ryzen druge generacije, ki bo ob izidu trojke postal cenejši.

Je pa res, da uporabniki ne bodo mogli postopoma nadgraditi svoje AMD sisteme kot bi bila denimo najprej nadgradnja matične plošče in šele nato procesorja.

Kako je pa s starejšim čipovjem? AMD je za te namene pripravil priročno tabelo, kjer se lahko prepričate o svoji pripravljenosti na njihove nove izdelke.

Matične plošče X470 in B450 bodo tako podpirale prav vse generacije Ryzen procesorjev, zatakne pa se pri cenejših inačicah X370 ter B350. Te znajo podpirati nove procesorske enote, a boste pred tem morali nadgraditi svoj BIOS. Zato se je pametno obrniti na vašega proizvajalca in na njihovi spletni strani povohati za morebitnimi posodobitvami.

Najcenejše čipovje A320 na žalost ne bo podpiralo tretje generacije, zato vam ne ostane drugega kot pa nadgradnja.

AMD pravi, da bo na škatle matičnih plošč tipa X570, X470 in B450 od sedaj naprej lepil nalepke “Ryzen 3000 Ready”, tako da se boste že takoj ob nakupu hitro prepričali o kompatibilnosti strojne opreme.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime