Kaj vse prinaša novi Applov operacijski sistem iOS 13?

Včeraj je na oder konference Worldwide Developer Conference 2019 pod soje žarometov stopil Apple in razkril svoje bodoče plane in nove izdelke. Med njimi najdemo tudi stojalo za monitor, ki vas bo oštelo za jurja ter povsem nov operacijski sistem iOS 13.

Optimizacija

Najnovejši operacijski sistem naj bi bil precej hitrejši od predhodnika. Odklepanje preko FaceID-ja naj bi bilo 30% hitrejše, optimizirane pa naj bi bile tudi aplikacije. Te bodo pri prenosu manjše za 50%, posodobitve pa bodo izgubile kar 60% svoje teže. Prištejmo k temu dejstvo, da naj bi bil zagon aplikacij še enkrat hitrejši in dobimo hudo privlačen sistem.

Siri

Naša asistentka Siri bo prav tako pridobila na uporabnosti. Vsa sporočila nam bo lahko prebrala preko AirPods slušalk in uporabnik bo lahko na sporočila takoj odgovoril. Siri bo na HomePodu lahko predvajala še več radijskih postaj, cifra zaenkrat kaže preko 100.000 radijskih frekvenc.

Kamera

Ko bomo kamero držali v načinu “Portrait”, bomo pridobili novo funkcijo osvetlitve, ki se imenuje High-key Mono. Preko nje bomo lahko osvetlitev ojačali in naša koža bo na fotkah postala bolj gladka, oči pa bolj svetle. Aplikacija Photos je doživela prenovo in sedaj lahko funkcije, ki smo jih uporabljali pri obdelavi fotografij, uporabimo tudi pri videu. Knjižnica fotografij bo odstranila podvojene fotografije, ostale bodo samo tiste, ki so po Applovem mnenju najbolj kvalitetne.

Apple Maps

Ogromnih sprememb je bil deležen tudi zemljevid. Ta bo precej bolj podroben, na glavnem zaslonu pa se bo pojavil tudi gumb Priljubljeno. Končno bomo dobili tudi Street View, ki je že dolgo prisoten pri Google Zemljevidu. Ta bo sicer podoben kot pri konkurentu, le da bo pri Applu malce bolj izpopolnjen pri premikanju. Znebili so se namreč ogabne zameglitve pri klikanju na puščice in izkušnja je tako veliko bolj prijetna.

Novi emotikoni

Vsem znani Memojis in Animojis so dobili veliko novih opcij pri kostumizaciji. Na svoj emotikon bomo lahko navesili različna oblačila, očala in klobuke, po novem jim bomo lahko v ušesa namestili tudi AirPode.

Dark Mode

Časi, ko so nam oči kvarili preveč svetli zasloni so za nami. iOS 13 bo vpeljal Dark Mode in tako bodo naše aplikacije pridobile temno različico, ki nas bo v oči bodla veliko manj. Dark Mode je na voljo tudi razvijalcem, tako da bodo to funkcijo dobile tudi aplikacije, ki niso striktno Applove.

Kompatibilnost

Če ste na svoj izdelek prej lahko namestili iOS 12, to še ne pomeni, da bo vaša naprava podpirala tudi iOS 13. Najnovejši operacijski sistem bo na voljo vsem iPhone modelom, ki so izšli za iPhone 6S. To pomeni, da se lahko lastniki iPhone 5S in iPhone 6 za novo verzijo obrišete pod nosom.

Datum izida

Registrirani Apple uporabniki lahko že dostopate do beta različice iOS 13 operacijskega sistema. Javna beta bo prispela julija, medtem ko bomo končno verzijo prejeli jeseni, to pa bo najverjetneje septembra, preden izidejo novi iPhone modeli telefonov.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime