Google Stadia bo za 4K streaming v 65 urah pokurila 1 TB podatkov

Končno smo dobili bolj globok vpogled v Google Stadio, ki naj bi kot platforma postala pretočni servis, ki spominja na Netflix. Je pa zadeva vseeno dokaj drugačna.

To pomeni, da boste vsak mesec Googlu primaknili 10 € in odprl se vam bo širok katalog iger. Za razliko od Netflixa pa vam naročnina ne bo prinesla celotnega kataloga iger, saj boste morali te vseeno kupiti, boste pa vsak mesec deležni popustov ter raznih ugodnosti. Ne boste pa potrebovali močne PC mašine oz. PC-ja sploh, saj boste potrebovali samo zadevo, ki lahko zažene Stadia aplikacijo. To je lahko prenosnik, tablica ali pa celo pametni telefon.

Igro boste namreč prenašali na svoj zaslon v obliki streama, saj bodo vse težko delo premlevanja pikslov opravile Googlove mašine. Tako vam zadostuje samo močna internetna povezava in naveza miške in tipkovnice.

Lahko se boste poslužili tudi kontrolerja in Google je za ta primer razvil prav svojega. Ta se lahko preko Wi-Fi poveže na vašo igro , za polnjenje pa je prisoten priročni USB-C vhod. Na voljo bo v treh barvah, nanj pa bomo lahko preko 3.5mm vhoda priklopili slušalke. Za uporabo Stadie ni nujen, saj se boste lahko poslužili tudi Xbox in PS4 ploščkov.

Če vam je Stadia močno všeč, se lahko na storitev že prednaročite preko nakupa Founder’s edicije. Ta vas bo obrala za okoli 130 €, pri nakupu pa boste dobili Chromecast Ultra pripomoček za 4K streaming, zbirateljski Night Blue plošček ter dve, trimesečni naročnini na Stadia storitev. Ena bo vaša, drugo pa lahko podarite prijatelju, ko bo zadeva uradno zaštartala novembra letos.

V letu 2020 bo poskrbljeno tudi za tiste, ki ne bi radi plačevali naročnine. Sicer brezplčanikom ne bo omogočeno prenašanje v ločljivosti 4K, saj se bodo morali zadovoljiti s 1080p sliko pri 60 sličicah na sekundo, bodo pa vseeno lahko igre poganjali na različnih napravah kot so tablice in pametni telefoni, shranjene pozicije pa bodo med njimi povsem kompatibilne.

Za igranje z Google Stadio boste potrebovali precej močno internetno povezavo.

Za igranje pri 4K ločljivosti in 60 sličicah na sekundo in hitrosti interneta 35Mbps, boste v eni uri pokurili 15.75GB. Zadeva se zmanjša pri streamanju v HD ločljivosti, saj tam zahteva 20Mbps in boste tako v eni uri pokurili 9GB. Za uporabo Stadie boste potrebovali povezavo vsaj 10Mbps, tam pa boste za pretakanje podatkov v ločljivosti 720p v eni uri pokurili 4.5GB.

Skupno gledano boste 65-ih urah pretakanja v 4K ločljivosti pokurili 1TB podatkov. To znese recimo za en pošten RPG in čeprav zadeva ni ravno pomembna za tiste z optičnimi povezavami, je kar velik kamen spotike za tiste, ki imajo pri svojemu internetnemu ponudniku zakupljen omejen prenos podatkov.

Stadia bo ob izidu novembra na voljo v 14-ih različnih državah, med njimi najdemo ZDA, Kanado, Švedsko, Norveško, Italijo in Španijo, še več držav pa bo dodanih kasneje. Kako bo zadeva obratovala v Sloveniji še ni znano, upamo pa, da se bomo lahko povezali na strežnik od naših sosedov in da povezava ob tem ne bo preveč trpela.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime