Mobilni telefoni spreminjajo človeško okostje – zaradi gledanja navzdol so ljudem na lobanji začeli poganjati koščeni izrastki

Evolucija je precej fascinantna zadeva, saj se vsa živa bitja prilagajajo okoliškim spremembam in včasih je potrebna tudi fizična prilagoditev.

In morda je nadaljnja evolucija človeka že pred vrati, saj smo stopili v tehnološko obdobje, kjer na vsakemu koraku prevladujejo mobilne naprave.

In ljudje neprestano bolščimo v pametne naprave, pa naj bodo to pametni telefoni, tablice ali pa prenosniki – dejstvo je, da čedalje več časa preživimo sključeni, kjer glava gleda navzdol. In ravno to početje je pri nekaterih posameznikih povzročilo že evolucijsko spremembo samega okostja.

Znanstveniki iz Queenslanda v Avstraliji so opravili detajlno preiskavo zanimivega fenomena, ki se je pričel pojavljati nekje od leta 1800, sedaj pa urno pridobiva na razširjenosti. Opazili so namreč, da se je nekaterim ljudem na vznožju lobanje pojavil koščen izrastek.

Med svojo raziskavo so skenirali preko 1000 lobanj, ki so pripadale ljudem med starostjo 18 do 86. Glavni raziskovalec Dr. David Shahar, ki dela v zdravstvu že zadnjih 20 let, se je v zadnjemu desetletju začel zavedati, da so se ti izrastki začeli vse pogosteje pojavljati pri njegovih pacientih.

Dr. Shahar pravi, da je ta koščena tvorba posledica dejstva, da ljudje veliko več časa preživijo pri gledanju navzdol, kjer ponavadi v roki držijo svoje pametne telefone. To povzroči kar veliko obremenitev na vratu in zaradi tega se mišice razširijo, koščena tvorba pa naj bi poskrbela za ojačanje vratnega predela.

Povprečno naj bi ljudje vsakih 12 minut pogledali na svoj telefon, kar je naravnost neverjetna in kar malce zaskrbljujoča številka. Povprečna velikost izrastka naj bi bila okoli 2.6 cm, kar je veliko več od tistih iz leta 1996.

Lobanjsko tvorbo lahko začutite s prsti, zato vam želimo veselo šlatanje vaše glave.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

  1. Po mojem mnenju evolucija tako enostavno pa spet ne deluje. kakor vem človek s svojim obnašanjem ne more vplivati na lasten dedni zapis. Če kdo trdi drugače naj prosim razloži, kako naj bi ta mehanizem deloval? V Afriki recimo nekatera plemena umetno podaljšujejo vratove z nekimi obročki, ampak zaradi tega njihovi otroci nimajo podaljšanih vratov.

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime