Kontroverzna aplikacija DeepNude, ki je lahko samo iz ene slike sestavila golo podobo ženske, je bila ukinjena

O DeepFake tehnologiji smo že pisali. Gre za umetno inteligenco, ki lahko vzame več slik resnične osebe in iz nje naredi prepričljivo animacijo, ki bi nepozornega lahko prepričala, da se je pred njim pojavila resnična oseba.

Tehnologija ima nekaj pomanjkljivosti, a primera kot sta Obama ter Steve Buscemi sta dovolj prepričljiva, da postaneta že kar malce zastrašujoča. Kdo ve, čemu bomo lahko v prihodnosti sploh še verjeli.

Kot z vsako tehnologijo, pa smo samo čakali, da jo bo nekdo uporabil v nečedne namene.

In tako je nastala aplikacija DeepNude, ta pa je lahko samo iz ene slike lahko ustvarila realistično podobo osebe, le da je bila ta na novi sliki povsem brez oblačil. Aplikacija je bila na voljo samo za ženske slike, uporabili pa smo jo lahko na Windows ter Linux platformah.

Razvojna ekipa je ponudila na voljo plačljivo in brezplačno inačico aplikacije in ta je urno dobila pozornost javnosti. Vendar ekipa takšnega odziva ni pričakovala zato so zaradi skrbi, da jo bodo ljudje izkoriščali in uporabljali za nečedne namene, program umaknili iz spleta.

Predvsem jih je skrbelo, da bi ljudje aplikacijo uporabljali za nadlegovanje ali pa celo izsiljevanje pripadnic ženskega spola. Brezplačna verzija je sicer čez sliko prilepila velik žig, z opozorilom, da gre za lažno sliko. Pri plačljivi verziji pa je bil ta žig precej manjši in je bil postavljen v kot, tako da bi se ga lahko zlahka znebili z dvema klikoma v Photoshopu.

DeepNude je tako umaknjen iz interneta, a seveda, ko enkrat nekaj postaviš na medmrežje, ne bo nikoli popolnoma izginilo. Program je še vedno na voljo na nekaterih straneh, zagotovo pa se bodo pojavile nove izvedenke aplikacije, ki bodo morda izkušnjo še nadgradile.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime