Umrl je Fernando “Corby” Corbató, izumitelj gesla za PC sisteme

V petek, 12. julija, se je v 93. letu starosti od sveta poslovil Fernando “Corby” Corbató – veteran ameriške mornarice in znanstvenik, ki je v svetu računalništva igral veliko vlogo.

Corby je vodil sistem Computer Time-Sharing System oz. krajše (CTSS), ki ga nekateri označujejo kot enega prvih operacijskih sistemov. Njegovi napori so privedli do tega, da je lahko več različnih oseb programiralo za enim računalnikom. Iz tega se je izcimil PC, ki je prvi ponudil na voljo več različnih uporabniških računov, ki so jih ljudje lahko zaklenili pod gesli.

Fernando se je nato spravil k delu na sistemu Multics, ta pa je nato služil kot inspiracija za Unix. Corbatóvo delo je tudi spravilo univerzo MIT lansiranju projekta MAC, ki je bil predhodnik Laboratory for Computer Science in se je kasneje združil z Artificial Intelligence Lab, da je na koncu nastal Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL).

Slednji danes zaposluje preko 600 znanstvenikov in je pomembna veja razvoja umetne inteligence.

Fernando “Corby” Corbató je eden od računalniških junakov, ki je pomembno vplival na današnjo industrijo, a njegovo ime ostaja širši javnosti nepoznano, njegove projekte pa imamo danes za samoumevne.

Počivaj v miru Corby.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime