Raziskava pokazala, da družabna omrežja in ne igre pri najstnikih prispevajo levji delež k depresiji

Raziskovalci iz bolnice Montreal’s Sainte-Justine so opravili zanimivo študijo, kjer so pod drobnogled vzeli 3800 najstnikov iz 31. šol.

Raziskava je potekala od leta 2012 pa vse do 2018, želeli pa so ugotoviti, če obstaja kakšna povezava med simptomi depresije in družabnimi omrežji, televizijo in igrami.

Raziskava je pokazala, da imajo največji vpliv na depresijo razna družabna omrežja, kot so Instagram in Facebook. Razlog je dokaj preprost: najstniki gledajo slike srečnih in popularnih ljudi in se z njimi primerjajo. Tega standarda seveda ne morejo doseči, zato je to kar precej velik faktor, ki pripomore k depresiji.

Študija je še razkrila, da igre niso dejavnik pri depresiji in so v bistvu ravno nekaj nasprotnega. To je precej presenetilo raziskovalce, ki so videoigre označili za vzpodbudno preživljanje prostega časa. Igralci niso socialno izolirani, saj več kot 70% igra večigralske naslove, kjer se družijo z drugimi igralci, bodisi preko spleta ali pa v živo.

Dr. Martin Gignac, šef psihiatričnega oddelka v Montreal Children’s Hospital, je povedal, da so v zadnjih časih zabeležili povišan obisk urgence iz strani najstnikov, ki jih pestijo samomorilske misli.

“Mislim, da družbena omrežja niso edini razlog, ampak so ena od rizičnih faktorjev, ki jih moramo bolje nadzorovati.”

Celotno študijo si lahko preberete na sledeči povezavi.

Vaša reakcija na članek?

BoriSehttps://hop.si
Mojster RPG žanra, tuje pa mi niso niti grozljivščine. Z žalostjo v srcu objokuje svoji dve najljubši seriji, Gothic in Dead Space, ki sta žalosten konec storili. Kontaktirate me lahko na: [email protected]

Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

Sveže novice na email!