Rusi naj bi pridno zbirali vaše ostarele slike preko aplikacije FaceApp

Aplikacija FaceApp je trenutno ena najbolj popularnih zadev, ki jo lahko najdete na vaših mobilnikih. Digitalna pretvorba vaše slike v starejšo različico ni postala popularna samo med navadnimi uporabniki, ampak tudi zvezdniki, ki svoje pretvorbe delijo preko socialnih medijev.

Vendar pa varnostni strokovnjaki opozarjajo, da FaceApp morda ni ravno najbolj zaupanja vreden program.

Za njo stoji razvijalec Wireless Lab, ki prihaja iz Rusije in že to dejstvo je pri nekaterih razlog za skrb. Nobena skrivnost ni, da je večina večjih današnjih hekerjev ruskega izvora in dostop do vaših slik jim zna lepo olajšati krajo vaše digitalne osebnosti.

Problem je tudi dejstvo, da aplikaciji omogočite dostop do vaše knjižice s slikami, pri uporabi pa se tudi strinjate z njihovimi pogoji, ki jim dovolijo uporabo, distribucijo in spreminjanje vaših slik za večno. Vaše ostarele slike lahko obdržijo za zmeraj, pa čeprav izbrišete aplikacijo.

Nekateri celo zganjajo paniko, da zna dovoljenje do uporabe fotoaparata, Rusom omogočiti prikrito snemanje, brez da bi se uporabnik tega sploh zavedal.

Tehnološki ekspert Steve Sammartino opozarja, da je vaš obraz danes precej privatna zadeva, ki je ne bi smeli deliti kar z vsakim. Še posebej to velja za prihodnost, ko znajo biti biometrični podatki še večji faktor pri zaščiti, katero bi nepridiprav lahko zaobšel z vašo sliko in z njo dostopal do zadev kot so bančni računi.

Razvijalec se je na vse obtožbe že odzval z izjavo, da so vse skrbi praktično odveč. FaceApp naj bi vsa procesiranja fotografij naredil v oblaku in da ne dostopajo do fotografij direktno in da naj bi se vse fotografije samodejno izbrisale iz oblaka 48 ur po tistemu, ko so bile naložene.

Prav tako so razjasnili, da ne delijo ali prodajajo slik in da čeprav je jedro ekipe nastanjeno v Rusiji, uporabniški podatki nikoli ne pridejo tja.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

3 KOMENTARJI

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime