Se bo cena DDR4 pomnilnika v 2019 prepolovila?

Če smo še pred nekaj leti za dobrega petdesetaka lahko kupili 16GB DDR4 pomnilnika tudi v Sloveniji, temu v zadnjih dveh letih ni bilo tako. Celo nasprotno, cena je v nekem trenutku zrasla kar do 150€ za 16GB. V zadnjem letu se je situacija sicer umirila in cena počasi dosega tiste izpred nekaj let. Vse skupaj pa naj bi za uporabnike še tekom letošnjega leta izgledalo še bolje. Analitiki napovedujejo še dodatna nižanja cen zaradi presežnih zalog. Proizvajalci naj bi slednjih imeli dovolj do polovice naslednjega leta.

Enako velja za ceno preostalih polprevodnikov. Prihodki od prodaje bodo po predvidevanjih Gartnerja iz 475 milijard dolarjev v 2018 v 2019 padli na 429 milijard.

Na nihanje cen bo dodatno vplivalo stopnjevanje trgovske vojne med ZDA in Kitajsko, ki slabi in vliva negotovost na trgu pomnilnika in preostalega čipovja. Nedvomno se eden izmed razlogov skriva tudi v slabitvi prodaje pametnih telefonov, strežnikov in namiznih računalnikov.

Čeravno je analitično poročilo navdušujoče za vse končne uporabnike, je potrebno vedeti, da gre zaenkrat zgolj za poročilo analitične hiše. Ne gre za zagotovi razvoj dogodkov in ne odraža dejanske cenovne politike, svoje bo na koncu pokazal zgolj čas.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime