VLC media player vsebuje kritično varnostno luknjo

Če imate na svojem računalniku nameščen zelo popularen odprto-kodni predvajalnik vsebine VLC media player je morda najbolje, če ga vsaj začasno odstranite. Pred nedavnim je namreč Nemška varnostna agencija CERT-Bund v njem odkrila kritično varnostno luknjo, ki vsaj zaenkrat še ni bila odpravljena. Po njihovih besedah je ocena tveganja za omenjeno ranljivost kar 9.8/10.

Varnostna luknja namreč omogoča oddaljeno izvajanje kode (RCE), kar lahko hekerjem dodeli popoln dostop do računalnika, na katerem lahko nato instalirajo, zaganjajo in modificirajo karkoli brez uporabnikove vednosti. Dodatno lahko hekerji izkoristijo varnostno luknjo za povzročitev DDOS napada. Te storitve se rada poslužuje tudi raznovrstna zlonamerna programska oprema.

Ogroženi so vsi Windows, Linux in Unix operacijski sistemi z nameščenim VLC media predvajalnikom, macOS pa naj bi bil varen. Tako je trenutno edini garantiran ukrep za zavarovanje ogroženega računalnika odstranitev programa, saj se drugače kar hitro lahko znajdete v škripcih.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime