Ultimate Team založniku EA prinese več dobička kot pa same prodane kopije igre FIFA

Mikrotransakcije ter “loot-boxi” sta dve osovraženi besedi, ki v današnjih časih prevevajo celotno igričarsko industrijo. Odiranje kupca, ki je plačal polno ceno za igro, ni nič več neobičajnega in kakor je zadeva lahko nagnusna in nemoralna, si ne moremo zatiskati oči pred enim dejstvom: zadeva je močno dobičkonosna.

EA je v nedavnem finančnem poročilu razodel presenetljive številke. Popularni način Ultimate Team v igri FIFA založniku predstavlja kar 28% vsega dobička, kar je naravnost ogromna številka, še posebej v obzir vzamemo osnovno igro, iz katere potem založnik pridobiva dodatne goldinarje. FIFA 19 kot prodan izvod igre namreč predstavlja samo 14% vsega njihovega dobička.

Številke se vsako leto nagibajo v prid mikrotransakcijam. Leta 2017 so mikrotranskacije predstavljale 16% dobička, leta 2018 pa že 21%.

Sama prodaja kopij iger trenutno EA-ju predstavlja 55% dobička, ostalih 45% pa gre na račun mikrotransakcij in vrednostnih skrinjic. Naslednje leto se bo številka zagotovo še bolj zasukala v smer mikrotransakcij in kmalu bodo te predstavljale polovico celotnega zaslužka založnika.

Prihodnost ne kaže ravno lepe podobe, saj bodo po gonji za zaslužkom v dirko vstopili še ostali večji založniki. Ogromnega dobička preprosto ne gre zanemariti, zato tudi ni čudno, da se EA na vse pretege bori na sodiščih, saj so nekatere države “loot boxe” označile za hazardiranje, ki bo moralo biti podvrženo regulacijam ali pa bi jih preprosto morali prepovedati.

Naslednje poglavje franšize, FIFA 20, prihaja 27. septembra, igro pa lahko že prednaročite.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime