Orion naprava zna povrniti vid slepim osebam

Inženirji v Texas Baylor College of Medicine trenutno testirajo zanimivo napravo, ki bi lahko bila revolucionarna za vse nesrečnike, ki so slepi.

Orion je možganski vsadek, ki preko 60 elektrod v del možganov, ki skrbi za vizualizacijo, dostavi stimulacijske vzorce. Ta del možganov je pri slepih osebah načeloma nepoškodovan, ampak ostaja v mirovanju, saj mu oči ne pošiljajo nobenih signalov.

Orion nato namestimo še pred oči. Kamera na očalih zbere vse slike, ki so dostavljene kot vzorec stimulacije možganov in to se nato ujema s predvideno vizualno sliko.

V eksperimentalni študiji Second Sight je naprava že povrnila delni vid šestim sodelujočim in to je prvo odobreno klinično testiranje vizualne kortikalne proteze iz strani Zvezne agencije za hrano in zdravila (FDA).

Tehnologija zagotovo vsebuje ogromno potenciala, a raziskovalca čaka še ogromno dela. Zaenkrat lahko preko Oriona preizkuševalci razberejo samo osnovne slike, za bolj napredne podobe pa bo potrebno povišati število elektrod.

Vaša reakcija na članek?

BoriSehttps://hop.si
Mojster RPG žanra, tuje pa mi niso niti grozljivščine. Z žalostjo v srcu objokuje svoji dve najljubši seriji, Gothic in Dead Space, ki sta žalosten konec storili. Kontaktirate me lahko na: [email protected]

Sveže objave

Microsoft še ni končal s kupovanjem perspektivnih založnikov in razvijalcev

Igričarski svet še še zdaj ni pomiril od potresa, ki ga je pred nekaj dnevi sprožil Microsoft, ko je javno naznanil, da...

Primerjava Crysis Remastered z brezplačno grafično modifikacijo za originalno igro

Nekaj dni nazaj je izšla težko pričakovana predelava Crysis Remastered, ki pa je skupnost precej razočarala. Sicer igra ni popolna katastrofa in...

Prve tri Metal Gear igre naj bi se kmalu pojavile na PC-ju

Serija Metal Gear Solid se je začela že davnega leta 1987. Prvi del se je imenoval preprosto Metal Gear in se je...

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

Sveže novice na email!