Kako s pravilnimi nastavitvami RAM-a do več FPS-a na Ryzen procesorjih!

Že odkar so trgu AMD Ryzen procesorji je znano, da imajo “radi” višje frekvence pomnilnika. Toda z nekaj truda lahko iz svojih RAM-ov iztisnete več! Znalci za te postopke gotovo že veste, verjamemo pa, da veliko bralcev na to niti ne pomisli in verjamemo da bo komu pomagalo do nekaj dodatnih sličic na sekundo.

V vseh priporočilih za sestavo računalnika z AMD Ryzen procesorjem boste našli nasvet, da izberite frekvenco vsaj nad 3000 Mhz za prvi dve generaciji, medtem ko za najnovejšo tretjo že kar velja 3200 MHz CL16 ali kot AMD sam priporoča: 3600 MHz CL16.

Najprej nekaj razlage. Kot vidite smo poleg frekvence omenili še nekaj – CL oziroma CAS latenco ali zamik. Čisto na hitro rečeno CAS latenca pomeni čas med ukazom za branje in časom, ko so podatki dejansko na voljo. Tako da nižja kot je latenca, boljše je. Latenc je v praksi veliko, CAS je le najpomembnejša in se zato v večini primerov edina omenja, preostale so večinoma domena znalcev. Latence so v pomnilniških kitih že prednastavljene in so zapisane v Intel XMP (Xtreme Memory Profile) profil, ki je uporabljen v večini primerov, kajti AMDjeva oznaka AMP (AMD Memory Profile) se še ni ravno prijela.

Za vse, ki ne želite porabiti več ur s strmenjem v BIOS in pretikanjem vrednosti je pri nakupu zadosti informacija o frekvenci in CAS latenci ter da izberete enega od kitov, ki je že vnaprej pripravljeni za delovanje z Ryzen 3000 procesorji, kot so na primer Crucialovi modeli Sport LT in za zahtevnejše, Crucial Ballistix Elite. Tak RAM vstavite v ploščo, v BIOSu aktivirate XMP ali AMP profil, ki bo frekvenco ter latence nastavil na modulu zapisane in katere ste tudi kupili. Ta korak je nujen, kajti v nasprotnem primeru bo RAM deloval večinoma na 2133 MHz in s tem ne boste izkoristili svojega nakupa. Nakup 16 GB pomnilnika je v tem trenutku v primerjavi s preteklim letom ali dvema izredno poceni, kit 2x 8GB 3000 ali 3200MHz RAM-a se (gledano na EIGREsi) dobi že od 79€ naprej! Cena, po kateri smo še ne toliko nazaj kupovali 8 GB palčke.

Čisto mimogrede, Ballistix Elite 3600 MHz CL16 je lastnik svetovnega rekorda v najvišji doseženi RAM frekvenci: 5758,8 MHz!

Naj tu razložimo še, zakaj nekje opazimo oznako MHz, drugje MT/s. Običajno se uporablja MHz, toda tehnično je pravilna druga oznaka. MT/s pomeni milijon efektivnih ciklov na sekundo in označuje hitrost “kanala”, medtem ko je MHz milijon ciklov na sekundo v elektronski napravi. Kratica DDR pomeni Double Data Rate, dvojno količino prenosa podatkov glede na to, koliko ciklov zaključi. Tako da RAM, kateremu običajno rečemo 3200 MHz, dejansko deluje na 1600 MHz, toda dosega 3200 MT/s. Oznaka MHz namesto MT/s je že toliko razširjena, da ostaja v splošni uporabi, tudi pri nas, čeprav je tehnično napačna.

Toda, ali želite še nekaj dodatnih sličic na sekundo, imate na voljo nekaj časa, volje in vas pogled v BIOS ne prestraši?
Potrebovali boste dva dodatna programčka:
DRAM Calculator for Ryzen
ter
Thaiphoon Burner

Celoten postopek je dobro razložen na YouTube kanalu Hardware Unboxed, zato vsem priporočamo, da si ga prvo ogledate in uporabite kot referenco. Kanal je v angleščini, kar pa verjamemo, da ne bo težava, saj angleščina je tudi pogoj za ukvarjanje z BIOSom in naprednejšimi nastavitvami.
Dodajamo še naslednje: ne ustrašite se kupa nastavitev ali nenadnega ponovnega zagona sistema, ko spremembe uveljavite. To je popolnoma običajen in neizogiben pojav pri nastavljanju sistema ali navijanju in s tem niti približno ne boste česa uničili. Moderne plošče se ob nastavitvah, na katerih RAM ali procesor ne moreta delovati, samodejno postavijo na privzete in lahko poizkusite ponovno.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime