Potnik posnel grozljivo oznanilo na vlaku, ki spomni na nekaj iz iger Deus Ex ali pa serije Black Mirror

Tudi morda če ne spremljate ravno svetovne politične scene in so vaše oči strmo uprte v igričarsko industrijo, ste gotovo že slišali, da Kitajska izvaja čedalje večji nadzor nad svojimi prebivalci.

Njihova zadnja pogruntavščina je tako imenovani “Social Credit System”, ki vsakega državljana nagrajuje s točkami. Prebivalci te pike dobivajo z dobrim obnašanjem, to pa je sestavljeno iz pridnega sledenja zakoniku in iz pravih moralnih vrednot.

Če se je kakšen nesrečnež znašel s premajhnim številom točk, mu je bil lahko prepovedan vstop na vlak ali pa na letalo.

To ni samo teorija, ampak že precej uveljavljena praksa na Kitajskem, kar je nedavno zajel tudi angleški novinar James O’Malley. Vkrcal se je na hitri vlak na relaciji Beijing-Shanghai in med vožnjo ga je presenetilo oznanilo.

Ženski, skorajda robotski glas opozori potnike, da če se slučajno kdo pelje brez vstopnice, ali pa se obnaša neprimerno ali pa kadi v javnih prostorih, bo ta posameznik kaznovan, njihov prekršek pa se bo zabeležil v njihov socialno kreditni sistem.

James je ta posnetek objavil an Twitterju, ki so ga nato ostali delili več kot 18-tisočkrat. Zadeva močno spomni na distopično prihodnost, kot je prikazujejo denimo igre Deus Ex, še bolj pa spominja na serijo Black Mirror, kjer v prvi epizodi tretje sezone sledimo karakterju Lucie, katera se trudi držati visoko število socialnih točk preko druženja s kvalitetnimi ljudmi.

Black Mirror

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime