Najpogostejše oblike spletnih prevar in kako se jim izogniti

S porastjo legitimnega interneta je vsekakor moralo priti do nekaterih stranskih dejavnosti in ena teh so tudi spletne prevare. Ob besedi spletna prevara večina ljudi takoj pomisli na nigerijske prevarante, ki te preko e-pošte vsake toliko časa dobesedno prosijo, da jim nakloniš moment pozornosti in prevzameš njihovo breme prevelike količine denarja, ki se ga želijo na vsak način odrešiti. A če padeš na prevaro, lahko ob nepazljivosti kar hitro zapaziš, da si ti tisti, ki je ostal ne le brez obljubljenih milijonov, temveč tudi brez kakšnega stotaka ali dveh, kateri so pristali na bančnem računu pogosto ne preveč prebrisanega in slovnično motenega prevaranta.

A obstaja tudi veliko drugih oblik prevar, s časom pa se njihove metode konstantno spreminjajo. Zato smo za vas pripravili seznam z nekaterimi izmed najpogostejših poizkusov ločenja računalniških uporabnikov od njihovega denarja ali zasebnih podatkov.


Spletno ribarjenje oz. “phishing”

Phishing je oblika spletne prevare, v kateri želi prevarant od žrtve pridobiti občutljive podatke. To največkrat stori tako, da žrtvi na elektronski naslov pošlje e-pošto, v kateri se predstavlja kot podjetje, banka ali kakšna druga osebnost. Goljuf želi prejemnika preko e-pošte prepričati, da mu le ta posreduje raznovrstne podatke, kot so prijavni podatki za uporabniške račune, podatki o kreditni kartici ali zasebni podatki. Včasih se v elektronski pošti nahaja tudi povezava, ki vodi do skorajšnje kopije spletne strani na zelo podobnemu spletnemu naslovu, z obrazcem, v katerega nepazljiva žrtev vnese podatke z miselnostjo, da se nahaja na legitimni strani.

Značilnosti: Sumljiva e-pošta pride iz neuradnega e-poštnega naslova, pogosto pristane v mapi s spam-om, slovnica je pomanjkljiva in pogosto površno prevedena, pošiljatelj zahteva določene osebne podatke (legitimno podjetje oz. banka vas nikoli ne bo direktno prosila za podatke), pogosto vsebuje tudi povezavo na kopirano spletno stran z zamenjano ali dodano črko v povezavi glede na legitimno stran.


Nigerijske 419 prevare z lažnimi stroški

Nigerijske prevare so tekom desetletij precej napredovale, a še vedno imajo en sam cilj. Preko e-pošte prejmete sporočilo, ki vam ponuja denar, nepremičnino ali kakršno drugo bogastvo, če pa nanj odgovorite, se prevara prične. Oseba na drugi strani se velikokrat predstavlja za pomembno osebnost (odvetnik, duhovnik, FBI agent…) in vas skuša sprva neintenzivno, a sčasoma na vsak način prepričati, da so med prenosom bogastva nastali določeni stroški, katere je potrebno poravnati in vam za ta namen ponudi podatke bančnega računa. Včasih se pogovoru pridruži tudi kakšna druga oseba, ki se predstavlja kot predstavnik banke ali kaj podobnega. V kolikor “stroške” poravnate ali pogovor skušate napeljati na druga pota, se sogovorec hitro preneha odzivati, v kolikor pa strošek poravnate, znova nastanejo dodatni stroški, ali pa se pogovor tu tudi konča. V nobenem primeru od obljubljenega denarja ne boste videli niti centa.

Značilnosti: V e-poštni predal (pogosto spam) prejmete sporočilo, ki je enostavno predobro, da bi bilo res. Pogosto je napisano zelo na dolgo in površno, goljufivec pa vam v primeru odgovora prične pošiljati vnaprej pripravljene odgovore, ki sčasoma privedejo do omembe stroškov.


Lažna sporočila znancev in prijateljev

Lažna sporočila znancev prejmete iz vam znanega naslova, kjer se pošiljatelj predstavlja kot le ta oseba. Lahko gre tudi za sporočila prijateljev na socialnih omrežjih, ki so poslana iz dupliciranega ali okuženega računa. Sporočilo vsebuje datoteko ali povezavo, ki ob odprtju na vašo napravo prenese viruse ali nezaželeno programsko opremo, lahko pa prične tudi pošiljati identično sporočilo z vašega naslova vsem vašim kontaktom.

Značilnosti: Sporočilo oz. e-pošta sicer prihaja od vam poznane osebe, a vsebina vsebuje kakšen stavek ali dva (pogosto v tujem jeziku) ter povezavo ali datoteko. Včasih isto sporočilo prispe večkrat, pošiljatelj pa se ne odzove na kakršno koliko obliko komunikacije.


Prevara prepošiljanja ali procesiranja plačil

Businessman pressing e-mail security button on virtual screens for internet and e-mail security. Business, technology, internet and virtual reality concept

V tej prevari vas kontaktira nekdo, ki vam ponuja določeno vsoto v zameno za nelegalno pranje denarja kriminalcev, ki ga omili z izrazi, kot sta “procesiranje plačil” ali “verižne transakcije”. A naj vas ponujena možnost po lahkem zaslužku ne zavede. V kolikor se z ponujenim strinjate, se lahko hitro znajdete kot sokrivec za nelegalnih aktivnosti, kar lahko vodi do denarne ali celo zaporne kazni.

Značilnosti: Kontaktira vas neznana oseba in vam ponudi večjo količino denarja, del katerega morate preposlati na kakšen drug račun, z obljubo po lahkem zaslužku.


Lažna loterija

Close-Up Of Wooden Lottery Balls On Tray

Na e-poštni naslov prejmete sporočilo o osvojitvi večje denarne vsote. Glavni cilj te prevare je prepričanje uporabnika o zmagi na loteriji ali kakršnem koli drugem tekmovanju. Pred prenosom dobičkov pa je potrebno poravnati določene stroške, vse pa poteka podobno kot v primeru nigerijskih prevar.

Značilnosti: Na e-poštni naslov prejmete sporočilo o osvojitvi denarja iz vam neznane strani. Kot pri nigerijski prevari pogosto pride do omembe stroškov.


Prevare z grožnjami

Najbolj intenzivna in hkrati strašljiva oblika prevar pride kot tako imenovan “Threatware”. E-poštno sporočilo lahko prejmete v različnih oblikah, a vsem je skupno to, da izsiljevalec od vas zahteva plačilo večje vsote v Bitcoinih, v nasprotnem primeru pa vam bo močno zagrenil življenje. Grožnje vsebujejo vse od detonacije bombe v vaši zgradbi pa do razpošiljanja žgečkljivih intimnih fotografij, posnetih preko vaše spletne kamere. A naj je vsebina sporočila še tako strašljiva, ste lahko brez skrbi, saj v vseh primerih gre zgolj za gole grožnje, ne glede na intenzivnost vsebine in navedenih starih gesel vaših računov, pridobljenih preko ogroženih spletnih strani.

Značilnosti: Pošiljatelj vas skuša karseda prestrašiti, vsebina lahko vsebuje vse oblike groženj, vsemu pa se lahko “izognete” s plačilom večje vsote bitcoinov. Slovnica v e-sporočilu je pogosto polovičarska, stil pa snobovski. Včasih zadeva sporočila vsebuje geslo kakšnega vašega računa.


Izsiljevalski zaklep osebnih podatkov

Edina oblika prevar, ki vas prizadene tudi, v kolikor sporočilo ignorirate. Nekako (morda preko katere prej omenjene oblike prevar ali z obiskom “neprimernih” strani) ste na računalnik prejeli virus, ki je zaklenil ter zakodiral vaše datoteke in za njihov odklep zahteva plačilo manjše ali večje vsote. Za večjo intenzivnost je pogosto navedena tudi časovna omejitev, po preteku katere bodo vsi vaši zaklenjeni podatki izgubljeni. V kolikor vsoto plačate, vam prevarant v določenih primerih sicer odklene podatke, v veliko primerih pa tudi ne. Tako bodite takoj ob ogledu obvestila pripravljeni na izgubo podatkov, saj prevarantu s plačilom zgolj “dajete potuho”. Najboljša rešitev za zavarovanje pred izgubo podatkov je redno varnostno kopiranje podatkov na več naprav ter enostavno izognitev potencialno ogroženim stranem, v kolikor pa vas prizadene, pa je edina rešitev ponovna namestitev operacijskega sistema.

Značilnosti: Precej samoumevno. Naenkrat ne morete več dostopati do nobene izmed vaših datotek, na zaslonu pa se izpiše opozorilo, da je potrebno za njihovo “obnovitev” potrebno plačati vsoto v bitcoinih.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

  1. Zadnje čase opažam full sponzoriranih prevar na facebook-u, namreč gre za oglas novice, ki full oglašuje nek produkt on pol tist produkt od tebe hoče izvedet vse.

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime