Nek igralec je v igri RuneScape zapravil 62.000 $

Da so mikrotransakcije neizogiben del igričarske prihodnosti, ni nobena več skrivnost. Časi, ko si za igro zapravil 60 € in tako dobil vso vsebino so že daljna preteklost, saj mikrotransakcije prinesejo tako veliko dobička, da lahko igro praktično talaš zastonj in se ne sekiraš pretiroma.

Založniki takšnih iger najbolj računajo na tako-imenovane “whale”, ki v igro vložijo stotine ali pa celo tisoče evrov. A žalostno dejstvo je, da to ponavadi niso neki arabski princi, ampak ljudje z odvisnostmi, ki nikoli takšnih iger ne bi smeli igrati ali pa bi jim morala biti vzeta kreditna kartica.

Britanski parlament je nedavno podal poročilo in zasvojljivih tehnologijah in lep delček pdf-a si je rezerviral MMO Runescape. Nek britanski državljan je v igri zapravil kar 62.000 dolarjev. Gre za odraslega človeka, ki je ta dolg nakopal svojemu staršu. Pri pregledu bančnih izpiskov je bilo razvidno, da je samo v enemu dnevu zapravil 309 $ preko petih plačil razvijalcu Jagexu.

Ta je že dolgo pod obtožbami igralcev, da je igro povsem posilil z vsiljivimi mikrotransakcijami in kljub vsemu opozarjanju, ni doslej glede tega naredil nič.

Jagex je izjavil, da tretjina njihovega dobička prihaja iz mikro plačil, dve tretjine pa od naročnin. Povedali so tudi, da lahko nekateri na teden zapravijo tudi čez 1.000 € ali pa čez 6.000 evrov na mesec, a v zadnjih 12-ih mesecih je samo en igralec dosegel to mejo. Stavimo da je ta heroj ravno prej omenjeni britanski igralec.

Mikrotransakcije so velik problem in skrajni čas je, da vpeljemo nek regulative. Igre, ki posedujejo mehanike hazardiranja bi po mojemu mnenju morale na škatli vsebovati neko opozorilo, enako pa bi moralo biti v digitalnih trgovinah. Ko takšne igre preidejo v last nekoga, ki se pri zapravljanju ne more nadzorovati, se lahko hitro zgodi, da so zaradi virtualnih predmetov uničena resnična življenja.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

2 KOMENTARJI

  1. Obstaja vec takih talentov
    Stephen Barnes of Houston. The 59-year-old owner of an appliance store has spent more than $2 million in Modern War.

    A 45-year-old California man pleaded guilty in federal court Thursday to ripping off $4.8 million from his employer. Notably, the man admitted to spending $1 million of that bonanza on Game of War.

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime