V porastu zlonamerna programska oprema, ki lahko izprazni bankomate

Morda se vam zdi, da je vaš lokalni bankomat neosvojljiva trdnjava, ki bi jo malopridnež izpraznil samo tako, da bi celo enoto fizično izruval iz stene ter se je nato lotil z različnimi orodji, dokler ga ne bi odprl kot lešnik.

Vendar je resnica precej drugačna.

Motherboard in nemški Bayerischer Rundfunk sta skupaj izvedla raziskavo, ki se je tikal hekerskih napadov na bankomate. Ti se imenujejo “Jackpotting” in prisilijo zakladnice denarja, da pridno izpljunejo ves zaklad.

Prejšnja raziskava je kazala, da so se ti napadi od leta 2017 precej zmanjšali, sedanja pa je dokazala ravno nasprotno, saj so takšni napadi v porastu povsod po svetu.

Hekerji napad tipično izvedejo tako, da pri bankomatu locirajo USB vhod in vanj vtaknejo ključek, kateri poseduje zlonamerno programsko opremo. Ta je ruskega porekla (seveda da je), imenuje pa se Cutlet Maker. Ena “licenca” naj bi kupca stala približno 1000 dolarjev, zadržkov pri prodaji pa nimajo, tako da se lahko ta zlonamerna programska koda pojavi povsod po svetu.

Takole izgleda program Cutlet Maker.

Cutlet Maker vsebuje celo pisna navodila in program je precej napreden, saj lahko kradljivec celo preveri, koliko bankovcev se trenutno nahaja v bankomatu in če se mu nenazadnje napad sploh splača.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime