Digimon Story: Cyber Sleuth Complete Edition – Pokemon z demoni

Morda se ne zavedate, da imajo Digimoni kar precej bogato preteklost. Zadeva v bistvu izvira iz risane serije Digimon Adventure, ta pa je svoje življenje začela daljnega leta 1999. Premisa serije je bila preprosta: skupina mladostnikov v svoje vrste pokliče prikupna bitja iz Digital Worlda in skupaj se napotijo v bojevanje proti zlu.

Če se vam je ob branju teh vrstic zdelo, da berete opis Pokemonov, imate prav. A čeprav imajo Digimoni veliko skupnega s svojim veliko bolj popularnim bratom, se franšizi prav tako močno razlikujeta. Morda ne ravno na prvi pogled, a oboževalci tosortnih animejev se zagotovo zavedate, da sta franšizi povsem različni.


Razvojna ekipa: Media.Vision
Založnik: Bandai Namco
Platforme: PC, PS4, XOne, Nintendo Switch
Steam: LINK
Datum izida: 18.10.2019
Cena: 39.99€


Sedaj imamo pred sabo novo igro Digimon Story: Cyber Sleuth Complete Edition, a počasi. To v bistvu ni nov naslov. Niti ni samo ena igra.

Gre za predelavo dveh iger, ki so izvirno izšle za prenosno konzolo PlayStation Vita. Prva je nosila ime Cyber Sleuth, medtem ko je drugi del nekakšen odvrtek z imenom Hacker’s Memory. Skupno obema igrama je dejstvo, da se obe odvijata istočasno in tako dobimo lep vpogled v razpletanje štorije iz različnih vidikov.

Igra vas bo večkrat prešerno nasmejala.

Na začetku kampanje v Cyber Sleuth lahko zberemo moškega ali ženskega junaka, ki se kot amaterski haker pridruži v spletno klepetalnico. A tam ga pričaka presenečenje, ko ga kontaktira skrivnostni heker, kateri prihaja iz virtualnega prostora, imenovanega Cyberspace EDEN. Gre za nekakšno fizično socialno omrežje in ravno tam spoznamo še dva kompanjona Akkino in Blue Box. Dogodki se nizajo naprej in na koncu naletimo na izbiranje svojega prvega Digimona, s katerim se spravi reševati tako resnični kot tudi digitalni svet.

Hacker’s Memory nam predstavi drugačnega protagonista, z imenom Keisuke. Ta ima to nesrečo, da mu ukradejo njegov EDEN račun ter vse njegove podatke, da pa bo nesreče še toliko večja, je ubožec obtožen zločina. Našemu junaku ne ostane drugega, kot pa da iz svojega imena spere krivdo, poleg tega pa mora nazaj pridobiti svojo identiteto. V pomoč mu priskoči organizacija hekerjev Hudie in skupaj jim uspe odkriti Digi-Market, kjer naj bi ljudje prodajali Digimone. A to ni prava resnica in Keisuke se s pomočjo hekerjev potopi v svet EDEN kriminala, kjer ga čaka ogromno skrivnosti.

Treba je priznati, da je štorija zanimiva in je tisto glavno gonilo, ki vas bo vodilo skozi preigravanje obeh naslovov. Vsaka od iger vam bo za dokončanje zgodbe vzela minimalno 30 ur, a se ta številka drastično poveča, če morate narediti res vse in v svoje vrste pridobiti vseh 250 Digimonov. Glede na nižjo ceno je to več kot dobrodošla lastnost tega paketa.

Naenkrat imate lahko v ekipi 3 Digimone in na vas je, da sestavite pravo ekipo, ki bo kos vsakemu spopadu.

Samo igranje ni ravno neka revolucija, kar je tudi pričakovano od skupka iger, ki so v bistvu predelave. Med raziskovanjem boste pridobivali tako glavne kot stranske misije, slednje pa znajo sčasoma postati enolične. Največkrat boste morali pomagati Digimonom pri reševanju njihovih težav ali pa priskočiti na pomoč prijateljem. Seveda vse to ne delate brez razloga, saj boste tako pridobili izkušenjske pike, katere potem lahko vlagate v izboljšanje vaših statistik.

Glavna privlačnost teh iger so seveda sami prikupni Digimoni. Na vas je, da sestavite popolno ekipo svojih pribočnikov, pametno pa je, da imate v svoji ekipi vsaj enega predstavnika iz štirih različnih elementov: Data, Virus, Free ali pa Vaccine. Nabor Digimonov je pomemben, saj gre boj na sistem kamen-papir-škarje in vsaka prikupna zverinica je močnejša na en element, je spet šibkejša na drugega. Če imate slučajno v ekipi Digimona, ki izvira iz Data elementa bo ta močnejši proti Digimonu iz Vaccine šole, a spet ne bo odporen Virus pripadnika. Mešanje ekipe je zato pomembna mehanika bojevanja, ki je, kot je to v navadi za tosorte igre, potezne narave.

Bojevanje je potezno in veliko stavi na izkoriščanje moči in šibkosti posameznih Digimonov.

Pri bojevanju največjo vlogo igrajo štiri veščine: Item, Skill, Change in Guard. Pri izmenjavanju udarcev imate lahko na “standby” načinu še 8 dodatnih Digimonov in priporočljivo je, da prihajajo iz različnih elementov, saj boste samo tako lahko pripravljeni na vsako bojevalno situacijo. Ko bo šlo za nohte, lahko uporabite tudi kakšen predmet, ki vam bo dal začasen dvig nekaterih statistik, lahko pa jih tudi izkoristite za zdravljenje vaše partije. Ko smo že pri statistikah: vsak Digimon se lahko razvije v močnejšo različico (Digivolve), a samo če na Digivolution izpolnjuje ustrezne zahteve.

Poglejmo še na tehnično plat. Obe igri izgledata solidno, še posebej navdušijo podrobnosti tako na Digimonih kot tudi na naših kompanjonih in ostalih karakterjih. Razvijalcem je uspelo ohraniti tisti grafični stil, zaradi katerega imamo občutek, da se res nahajamo v svetu Digimonov. Še posebej navdušijo vmesne anime sekvence, ki so ustvarjene res vrhunsko in bodo navdušile vsakega pravega pristaša animejev. Da smo si na jasnem: grafika ne izgleda ravno spektakularno, a spet ni neka katastrofa, zaradi katere bi pri preigravanju morali gledati skozi retro očala.

Vmesne sekvence so visoke kvalitete.

Žal se nekatere ostarele mehanike vseeno poznajo. Kamere ne morete obračati, tako da je ta povsem statična in prikovana na mesto. Navigacija preko map je prav tako otežena, saj zemljevida ne moremo razširiti izven tistega okroglega zemljevida, ki ga imamo prisotnega vseskozi na uporabniškem vmesniku. Vtis nadaljnje pokvari zvočna spremljava, ki je precej ponavljajoča in začne sčasoma precej najedati. Res bi lahko v zbirko muzike dodali še kakšen dodaten komad, saj imate včasih občutek, da bi zadevo najraje povsem utišali.

Navigacija je precej težavna, saj kamere ni moč sukati, v pomoč nam pa ni niti majhen zemljevid.

Malce ponagaja tudi sinhronizacija, saj se včasih angleško govoreči tekst ne ujema s podnapisi, je pa dobra novica, da lahko igro preigravate v originalni japonščini, z angleškimi podnapisi.

Skupno gledano je Digimon Story Cyber Sleuth: Complete Edition priporočljiv nakup. Za nižjo ceno dobite lahko res ogromno ur igralnih užitkov in zadeva je dobrodošla poslastica predvsem za Switch lastnike. Manjših težavam navkljub je to dobrodošli vmesni grižljaj, medtem ko potrpežljivo čakamo na Pokemon: Sword and Shield.

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Manjši minusi ne pokvarijo "nove" avanture v Digimon svetu. Sparite to z nižjo oceno in ogromnim številom ur, ki ga lahko vložite v preigravanje in dobite prav zajeten obrok, preden ne nastopi Pokemon Sword and Shield.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Manjši minusi ne pokvarijo "nove" avanture v Digimon svetu. Sparite to z nižjo oceno in ogromnim številom ur, ki ga lahko vložite v preigravanje in dobite prav zajeten obrok, preden ne nastopi Pokemon Sword and Shield.Digimon Story: Cyber Sleuth Complete Edition - Pokemon z demoni