Kitajska vlada vsem mladoletnim igričarjem skorajda prepovedala večigralsko igranje

Kitajske se ne drži ravno najboljši sloves, kar se tiče svobode vsega tamkajšnjega prebivalstva, a situacija se je za vse mladoletne ljubitelje večigralskega igranja ravnokar močno poslabšala. Kitajska vlada je nedavno namreč razglasila uvedbo nove “iniciative”, katera namerava mladoletnike sprva oddaljiti in nato držati čim dlje strani od večigralskih iger, ki veljajo za pravcato epidemijo na Kitajskem.

Šest opornih točk je bilo razglašenih v obliki info-grafa, ki pa je na voljo zgolj v Kitajščini. Zaradi nezadostne kulturne raznovrstnosti med našim drugače izjemno diverznim osebjem vseh barv, spolov in oblik, žal direktnega prevoda ne moremo omogočiti, a tu na pomoč priskoči izjemno koristno orodje strička Googla – prevajalnik.

Novi pravilnik vsem mladoletnim osebam (torej vsem izpod 18 let) širom Kitajske prepoveduje igranje večigralskih iger med 22. in 8. uro, kar bo vsem novobudnim staršem močno olajšalo delo “naganjanja frocev spat”. Dodatno bodo vsi mladoletni osebki od sedaj naprej deležni strogih časovnih omejitev, saj bodo med delovnim tednom omejeni na 90 minut igranja iger preko spleta. Med vikendi in ob javnih praznikih so pristali na nekoliko bolj milostno omejitev, saj bodo lahko tu mladostniki po želji v spletnih igrah prebili do 3 ure časa.

Nova pravila bodo vsem Kitajskim mladoletnim igričarjem zagotovo marsikatero zagodla, sploh, če si kateri izmed njih v prihodnosti želi postati profesionalni igralec iger oz. e-športnik (kar je zadnje čase povsod, a predvsem na področju Azije zelo popularna karierna pot). Seveda je potrebno omeniti, da omejitve veljajo zgolj za večigralsko igranje in ne pokrivajo vseh iger, ki za delovanje ne potrebujejo dostop do spleta, zato lahko vsi oboževalci RPG-jev, strategij in ostalih enoigralskih iger zadihajo nekoliko lažje. To je skoraj zagotovo povezano z dejstvom, da je nadzorovanje takšnega igranja (zaenkrat) blago rečeno zelo težko, zato bosta “kuhla” in pas bolj ali manj prepuščena staršem.

A tu se nočne more za Kitajsko mladino in sladke sanje za njihove starše še ne končajo. Nova pravila prav tako omejujejo količino denarja, ki ga mladoletniki lahko porabijo v računalniških igrah. Vsi otroci med 8. in 16. letom starosti bodo lahko mesečno v digitalno denarnico dodali maksimalno $29, medtem, ko je meja za nekoliko starejše adolescentnike med 16. in 18. letom starosti $57. Te omejitve pa ne pridejo v poštev za nakupe samih iger, temveč zgolj za stvari, kot so mikro-transakcije.

Zadnje točke pravilnika so bolj kot pravilom namenjene “opozorilom” glede prihodnjih omejitev okoli regulacije iger. Kitajska vlada namerava še dodatno ojačati nadzor in omejevanje, med tem pa raziskati tudi opcije glede izboljšanega starostnega nadzora.

Konec je namenjen še obvestilu vsem staršem, učiteljem in vladnim uslužbencem, naj tudi sami poskrbijo za “pravilen” nadzor spletnih navad in obnašanja mladoletnikov na splošno.

Tako dajmo vsi par krat udariti po tipki F za vse mladoletne Kitajske “večigralske brate”, ki jim je pot pred bosimi nogami ravnokar postala močno posuta z lego-kockami. Bo zato spletno igranje kaj manj toksično? No, to bomo pa še videli.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime